Web weergave

Vanaf 2018 wordt het grensbedrag voor het pensioensparen opnieuw geïndexeerd. Dit jaar geven stortingen tot 960 euro recht op een belastingvermindering van 30 procent. En er zijn voortaan twee systemen voor het pensioensparen. Spaarders kunnen ook meer bijdragen dan 960 euro, maar dan krijgen ze slechts een belastingvermindering van 25 procent. Marnix Arickx, de voorzitter van de vereniging van vermogensbeheerders Beama, is daar niet helemaal gelukkig mee.

DE WEEK

Vlerick Business School blijft onder decaan Marion Debruyne internationaliseren. Het aantal buitenlandse studenten stijgt en Vlerick werkt samen met businessscholen in Londen, Stellenbosch en Peking. De hechte band met België blijft: "Talent is onze belangrijkste grondstof. Dan is het cruciaal hier een goede businessschool te hebben."

BUSINESS

Het sprookje van Studio 100 oogt steeds mooier. Co-CEO Hans Bourlon toont zich razend ambitieus voor de entertainmentgroep en hij hoeft zich geen zorgen te maken over de financiering. Durfkapitaalgroepen kloppen regelmatig aan zijn deur. Een beursgang is altijd een optie.

BUSINESS

Duco Sickinghe start het nieuwe jaar optimistisch. Zijn investeringsmaatschappij Fortino Capital begint met een nieuw fonds van 200 miljoen euro voor Belgische en Nederlandse groeibedrijven. De wereld doet het goed, vindt Sickinghe. Al is er veel politieke onzekerheid en mag de dominantie van techreuzen de innovatie en de vrije concurrentie niet versmachten.

BUSINESS

Jacques Vandermeiren staat een jaar aan het hoofd van het Antwerps Havenbedrijf. "Het is nog altijd niet voor iedereen duidelijk hoe belangrijk die strategische troef voor onze welvaart is."

BUSINESS

Ann Gaublomme, de directeur van Verso, strijdt voor het economische aanzien van de social-profitsector. "Ons aandeel in de economie wordt belangrijker. Alleen schijnen veel te weinig mensen dat te beseffen."

BUSINESS

Digitale schermen zijn in opmars om bezoekers te verwelkomen, voor openingstijden, bewegwijzering, prijslijsten, menu's, aanbiedingen of ontspanning in wachtruimtes. UCast uit Roeselare werkt innovatieve oplossingen uit voor deze efficiënte vorm van bedrijfscommunicatie.

BUSINESS

Niet in alleen in de Ardennen en de Alpen is wintersport big business. Ook in Vlaanderen valt geld te verdienen aan ijs- of sneeuwplezier. Keihard werken is een voorwaarde, net als tegen wat stress kunnen. Want in enkele weken of maanden moet de hele jaaromzet worden gehaald.

BUSINESS

Hoe zal de elektrische mobiliteit in de smart cities van morgen eruitzien? Ondernemers, starters, managers en genodigden met naam en faam brachten op het circuit van Spa-Francorchamps hun visie en innovaties naar voren. Onder meer vijf veelbelovende start-ups waren van de partij.

BUSINESS

Jean-Paul Dubois is internationaal actief in de heftruckbranche. Hij houdt van lopen aan de kust en zingt tijdens lange autoritten mee met Jacques Brel.

BUSINESS

125.000 keer is itsme al geactiveerd. Via de smartphone-app kun je inloggen bij je e-bank en in andere toepassingen. Het succes ervan kan de business van banken en verzekeringen, e-handel of klantendiensten grondig veranderen.

BUSINESS

De internationale congressector heet sterk vervuilend te zijn. De KMDA, eigenaar van de Antwerpse Zoo en de Elisabethzaal, trekt met het Flanders Meeting & Convention Centre Antwerp de kaart van maatschappelijk verantwoord ondernemen en scoort daarmee ook internationaal.

BUSINESS

Via DeskOnMyWay kunnen autobestuurders onderweg naar hun bureau of afspraak even werken in een vrije kantoorruimte die op hun route ligt, en hun tocht nadien voortzetten.

ZOOM

D'Ieteren is, naast het Henegouwse Pollet, een van de twee Belgische leden van Les Hénokiens, een eerbiedwaardige vereniging van familiebedrijven die minstens twee eeuwen oud zijn. De onderneming uit 1805 is vooral bekend als autobedrijf. "Maar D'Ieteren is geen autogroep", benadrukt CEO Axel Miller. Hoe transformeert en diversifieert een eeuwenoud familiebedrijf waar de zevende generatie aan het roer staat?

BUSINESS

Oscar And The Wolf en Bazart zijn ook dit jaar de topfavorieten voor de Music Industry Awards. Allebei zitten ze in de stal van manager Alexander Vandriessche. "Ik teer op het talent van iemand anders. Ik verkoop iets wat ik zelf niet kan."

AFTERWORK

HET Vioolconcerto wordt niet gerekend tot de meesterwerken van Robert Schumann. Maar daar denkt niemand aan als Patricia Kopatchinskaja het volgende week in Antwerpen en Gent speelt.

AGENDA

Door de versnelling van de economische groei kwamen Europese aandelen vorig jaar opnieuw in de gunst van de beleggers. Verscheidene vermogensbeheerders verwachten dat 2018 meer van hetzelfde brengt, vooral voor waardeaandelen.

MONEYTALK

Volgens de tegendraadse Spaanse vermogensbeheerder Magallanes Value Investors is de slinger op de financiële markten overgeslagen richting hebberigheid. "Maar er zijn nog altijd stukjes van de markten waar de angst de bovenhand heeft en waarin niemand durft te investeren."

MONEYTALK

"Opbrengsten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst." Volgens KBC Asset Management is het geen loze waarschuwing . De rendementen zullen in de toekomst een pak lager liggen.

MONEYTALK

Weinig fondsen die beleggen in opkomend Europa zijn er de voorbije tien jaar in geslaagd uit het rood te blijven. De beheerders zien licht aan het einde van de tunnel.

MONEYTALK

Wat voor zin heeft het te pronken met een taxshift die een maandloon met 50 euro doet stijgen, als dat nog altijd 50 euro te weinig is? Dat zegt Jeff Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

MONEYTALK