Trends nr. 01 | 4 januari 2018

cover Trends

Lees Trends digitaal

Jan Smets (NBB): 'Er verdwijnen weinig bedrijven in België. Dat is geen goed nieuws'

Web weergave

'Als er te veel verandert, krijgen mensen schrik'

Vanaf 2018 wordt het grensbedrag voor het pensioensparen opnieuw geïndexeerd. Dit jaar geven stortingen tot 960 euro recht op een belastingvermindering van 30 procent. En er zijn voortaan twee systemen voor het pensioensparen. Spaarders kunnen ook meer bijdragen dan 960 euro, maar dan krijgen ze slechts een belastingvermindering van 25 procent. Marnix Arickx, de voorzitter van de vereniging van vermogensbeheerders Beama, is daar niet helemaal gelukkig mee.

DE WEEK

'Vlerick Business School is internationaal en lokaal relevant'

Vlerick Business School blijft onder decaan Marion Debruyne internationaliseren. Het aantal buitenlandse studenten stijgt en Vlerick werkt samen met businessscholen in Londen, Stellenbosch en Peking. De hechte band met België blijft: "Talent is onze belangrijkste grondstof. Dan is het cruciaal hier een goede businessschool te hebben."

BUSINESS

Hans Bourlon (Studio 100): 'Wij doen dit niet voor de kinderen'

Het sprookje van Studio 100 oogt steeds mooier. Co-CEO Hans Bourlon toont zich razend ambitieus voor de entertainmentgroep en hij hoeft zich geen zorgen te maken over de financiering. Durfkapitaalgroepen kloppen regelmatig aan zijn deur. Een beursgang is altijd een optie.

BUSINESS

'Het geld ligt niet voor het oprapen'

Duco Sickinghe start het nieuwe jaar optimistisch. Zijn investeringsmaatschappij Fortino Capital begint met een nieuw fonds van 200 miljoen euro voor Belgische en Nederlandse groeibedrijven. De wereld doet het goed, vindt Sickinghe. Al is er veel politieke onzekerheid en mag de dominantie van techreuzen de innovatie en de vrije concurrentie niet versmachten.

BUSINESS

'De rekening voor het talmen ligt nu op tafel'

Jacques Vandermeiren staat een jaar aan het hoofd van het Antwerps Havenbedrijf. "Het is nog altijd niet voor iedereen duidelijk hoe belangrijk die strategische troef voor onze welvaart is."

BUSINESS

'Op een sociaal kerkhof bouw je geen economie'

Ann Gaublomme, de directeur van Verso, strijdt voor het economische aanzien van de social-profitsector. "Ons aandeel in de economie wordt belangrijker. Alleen schijnen veel te weinig mensen dat te beseffen."

BUSINESS

Informatie op een scherm

Digitale schermen zijn in opmars om bezoekers te verwelkomen, voor openingstijden, bewegwijzering, prijslijsten, menu's, aanbiedingen of ontspanning in wachtruimtes. UCast uit Roeselare werkt innovatieve oplossingen uit voor deze efficiënte vorm van bedrijfscommunicatie.

BUSINESS

No business like snowbusiness

Niet in alleen in de Ardennen en de Alpen is wintersport big business. Ook in Vlaanderen valt geld te verdienen aan ijs- of sneeuwplezier. Keihard werken is een voorwaarde, net als tegen wat stress kunnen. Want in enkele weken of maanden moet de hele jaaromzet worden gehaald.

BUSINESS

Vonken op het circuit van Spa-Francorchamps

Hoe zal de elektrische mobiliteit in de smart cities van morgen eruitzien? Ondernemers, starters, managers en genodigden met naam en faam brachten op het circuit van Spa-Francorchamps hun visie en innovaties naar voren. Onder meer vijf veelbelovende start-ups waren van de partij.

BUSINESS

Zonder parachute

Jean-Paul Dubois is internationaal actief in de heftruckbranche. Hij houdt van lopen aan de kust en zingt tijdens lange autoritten mee met Jacques Brel.

BUSINESS

2018 wordt het jaar van itsme

125.000 keer is itsme al geactiveerd. Via de smartphone-app kun je inloggen bij je e-bank en in andere toepassingen. Het succes ervan kan de business van banken en verzekeringen, e-handel of klantendiensten grondig veranderen.

BUSINESS

Rare beestjes, die congresgangers

De internationale congressector heet sterk vervuilend te zijn. De KMDA, eigenaar van de Antwerpse Zoo en de Elisabethzaal, trekt met het Flanders Meeting & Convention Centre Antwerp de kaart van maatschappelijk verantwoord ondernemen en scoort daarmee ook internationaal.

BUSINESS

Mobiele flexwerkoplossing

Via DeskOnMyWay kunnen autobestuurders onderweg naar hun bureau of afspraak even werken in een vrije kantoorruimte die op hun route ligt, en hun tocht nadien voortzetten.

ZOOM

'D'Ieteren is een investeringsgroep'

D'Ieteren is, naast het Henegouwse Pollet, een van de twee Belgische leden van Les Hénokiens, een eerbiedwaardige vereniging van familiebedrijven die minstens twee eeuwen oud zijn. De onderneming uit 1805 is vooral bekend als autobedrijf. "Maar D'Ieteren is geen autogroep", benadrukt CEO Axel Miller. Hoe transformeert en diversifieert een eeuwenoud familiebedrijf waar de zevende generatie aan het roer staat?

BUSINESS

' Hoe meer haters, hoe beter het gaat met je carriEre'

Oscar And The Wolf en Bazart zijn ook dit jaar de topfavorieten voor de Music Industry Awards. Allebei zitten ze in de stal van manager Alexander Vandriessche. "Ik teer op het talent van iemand anders. Ik verkoop iets wat ik zelf niet kan."

AFTERWORK

Een uitvoerder is geen slaaf

HET Vioolconcerto wordt niet gerekend tot de meesterwerken van Robert Schumann. Maar daar denkt niemand aan als Patricia Kopatchinskaja het volgende week in Antwerpen en Gent speelt.

AGENDA

Het potentieel van beleggen in ondergewaardeerde bedrijven

Door de versnelling van de economische groei kwamen Europese aandelen vorig jaar opnieuw in de gunst van de beleggers. Verscheidene vermogensbeheerders verwachten dat 2018 meer van hetzelfde brengt, vooral voor waardeaandelen.

MONEYTALK

'Er zijn nog altijd goedkope aandelen'

Volgens de tegendraadse Spaanse vermogensbeheerder Magallanes Value Investors is de slinger op de financiële markten overgeslagen richting hebberigheid. "Maar er zijn nog altijd stukjes van de markten waar de angst de bovenhand heeft en waarin niemand durft te investeren."

MONEYTALK

Belegger moet lager rendement verwachten

"Opbrengsten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst." Volgens KBC Asset Management is het geen loze waarschuwing . De rendementen zullen in de toekomst een pak lager liggen.

MONEYTALK

Het verloren decennium

Weinig fondsen die beleggen in opkomend Europa zijn er de voorbije tien jaar in geslaagd uit het rood te blijven. De beheerders zien licht aan het einde van de tunnel.

MONEYTALK

'U krijgt al vijftien jaar te weinig nettoloon'

Wat voor zin heeft het te pronken met een taxshift die een maandloon met 50 euro doet stijgen, als dat nog altijd 50 euro te weinig is? Dat zegt Jeff Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer.

MONEYTALK