Web weergave

De Nederlander Frans Timmermans krijgt met de Green Deal het belangrijkste Europese project onder zijn hoede. Over vijf jaar zal blijken of hij het nodige in huis heeft om er een succes van te maken.

HET GEZICHT

December zette de kroon op een goed beursjaar. De Bel-20 piekte tot boven 4000 punten. Peter Vanden Houte, de hoofd- econoom van ING, is voorzichtig optimistisch over 2020.

DE WEEK

Hans Van Bylen wordt omschreven als 'de machtigste Belg in Duitsland'. Na 35 jaar verlaat de Berchemnaar het Duitse beursgenoteerde concern Henkel. "Dit is een kerngezond bedrijf met enorm veel groeimogelijkheden."

BUSINESS

Orange Belgium heeft een scharnierjaar achter de rug. Voor het eerst kon het Proximus en Telenet aanvallen met een bundel van vast en mobiel internet en telefonie. CEO Michael Trabbia hoopt op nog meer klanten aan te trekken met het snellere 5G-netwerk.

BUSINESS

Webshops die hun aanbod goed in beeld brengen, krijgen 20 procent minder retourzendingen dan andere. Het Antwerpse Studio360 helpt hen daarbij.

BUSINESS

2020 is wel het Beethovenjaar, maar daar is niks van te merken op de nieuwjaarsconcerten in Bozar, Flagey, het Concertgebouw en de Elisabethzaal.

AGENDA

De pensioenspaarfondsen hebben de verzekeringen ver achter zich gelaten in 2019. Ook over vijf of tien jaar, of sinds de start van pensioensparen in 1987 ligt het rendement van de fondsen hoger. Er zitten wel af en toe slechte beursjaren tussen, waarin de fondsen terrein moesten prijsgeven.

MONEYTALK

'Op de valreep van 2019 heeft het parlement met een grote meerderheid een revolutionaire wet goedgekeurd, die tussenpersonen verplicht "mogelijk agressieve grensoverschrijdende constructies" te melden aan de fiscus. De wet komt niet uit een Belgische koker. Een Europese richtlijn, in het jargon de DAC 6-richtlijn genoemd, heeft de lidstaten opgelegd dat in te voeren.' Dat zegt Koen Van Duyse, partner bij Tiberghien Advocaten.

MONEYTALK