TRACTEBEL

In maart 1998 moest Philippe Bodson naar aanleiding van schermutselingen met de Franse aandeelhouder opstappen. Toen kwam Jean-Pierre Hansen (51) aan het hoofd te staan van de Tractebel-groep (446,7 miljard frank geconsolideerde omzet). De vroegere baas van Electrabel is overigens van mening dat zijn relaties met de aandeelhouders steeds zwaarder doorwegen binnen de taken die zijn functie meebrengt.

Hansen studeerde aan de universiteit van Luik en werd burgerlijk ingenieur. Hij is ook licentiaat in de economische wetenschappen en behaalde een doctoraatstitel aan de Parijse universiteit. Bovendien is hij in het bezit van een diploma van het prestigieuze Insead. Hij staat aan het hoofd van een groep die 60.000 werknemers telt, waarvan 50% buiten België. Als professor economie aan de UCL en docent aan de Parijse Ecole Polytechnique verduidelijkt Jean-Pierre Hansen met brio zelfs de meest technische aspecten aan zijn gesprekspartners.

Hij begon zijn carrière in het centrale laboratorium van de Industries Electriques in Frankrijk en verhuisde vervolgens naar de Inspectie van Financiën. Daarna trok hij naar Unerg. Als zoon van een ACV-vakbondsman uit het zuiden van Luxemburg schopte deze vader van drie kinderen het in 1993 tot baas van Electrabel (ontstaan uit de fusie van Ebes, Unerg en Intercom). Men deed een beroep op hem vanwege zijn intelligentie, werkkracht en diplomatische kwaliteiten; de man verbergt zijn bewondering voor Keynes niet.

Hansen houdt van lezen en heeft interesse voor economie, geschiedenis en biografieën, maar ook romans kunnen hem boeien (hij heeft trouwens een zwak voor bepaalde spionageromans). Hij weet ook de hardrockband AC/DC te waarderen. En ja, af en toe slaat hij zelfs samen met zijn zoon aan het drummen – hoewel hij toegeeft dat hij wel veel principes heeft over het vrijwaren van zijn gezinsleven, maar ze nooit heeft toegepast.

Hansen is gekant tegen de personalisatie binnen de zakenwereld en weigert dan ook namen van bedrijfsleiders als idolen te citeren. Wel is hij bereid interessante bedrijven te vermelden: Axa, Cisco, CNN en Fortis. Volgens hem moet de manager van het jaar 2000 over dezelfde bekwaamheden beschikken als tijdens de jaren ’90: hij moet zich volledig engageren in wat hij doet, uiterst nieuwsgierig zijn, hard kunnen werken en aandacht hebben voor de mensen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content