Trackers op Brazilië

De nieuwsstroom rond Brazilië is al een hele tijd erg negatief. De inflatie bedraagt 8 % en ligt op het hoogste niveau in bijna tien jaar. De grondstoffenprijzen (belangrijke exportproducten voor Brazilië) zijn fors gedaald en door de talrijke besparingsmaatregelen van de regering stokt de economie. Volgens de consensusschatting zal het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 0,5 % krimpen. Daarbij komt nog het grootschalige corruptieschandaal rond Petrobras en de daaruit volgende politieke onrust. Het is dan ook niet te verwonderen dat investeerders het land de rug hebben toegekeerd. De rendementen van de trackers die we hierna bespreken, zeggen genoeg.

Investeren in Brazilië is op dit moment een erg tegendraadse keuze. De Braziliaanse real (BRL) is in vrije val tegenover de dollar (USD) en heeft alleen al het voorbije half jaar bijna een derde van zijn waarde verloren. Dat is in principe goed nieuws voor de Braziliaanse exportindustrie. Als de politiek de schandalen onder controle krijgt, is het einde van de tunnel misschien stilaan in zicht.

De meeste beleggers zijn vertrouwd met grote Braziliaanse bedrijven als Petrobras, Vale en Ambev die ook op de Amerikaanse beurs genoteerd zijn. De Braziliaanse aandelenmarkt is echter heel heterogeen. Trackers die zich specifiek tot Braziliaanse aandelen richten, zijn daarom een alternatief om een goede spreiding van de investeringen te verkrijgen. We bespreken de drie grootste Brazilië-ETF’s, gemeten volgens activa onder beheer en liquiditeit.

iShares MSCI Brazil Capped ETF

Tickersymbool: EWZ

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: juli 2000

Prestatie sinds 1/1/2015: -5,8 %

Rendement op 12 maanden: -24,2 %

Rendement op 3 jaar: -40 %

Gemiddeld dagvolume: 17,4 miljoen

Activa onder beheer: 3,27 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,62 %

Top vijf participaties (op 13 april)

ITAU Unibanco Holding 9,98 %

Ambev 8,9 %

Banco Bradesco 7,55 %

Petrobras 4,61 %

BRF SA (Brazil Foods) 4,11 %

Deze ETF van uitgever BlackRock steekt met kop en schouders boven de andere Brazilië-trackers uit, zowel wat de beheerde activa als de verhandelde volumes betreft. Dat komt omdat hij al bijna vijftien jaar noteert en op heel wat institutionele interesse kan rekenen. De iShares MSCI Brazil Capped ETF met tickersymbool EWZ schaduwt de evolutie van de MSCI Brazil 25/5 Index. Zowel de term ‘capped’ als de naam van de index geven aan dat een aantal beperkingen werden ingebouwd. De index telt (op 14 april) 72 bedrijven en geen enkele participatie kan een hoger gewicht dan 25 % toebedeeld krijgen. Bijkomend mogen de bedrijven met een participatie van 5 % en meer gezamenlijk niet meer dan 50 % van de index uitmaken. De uitgever wil met beide maatregelen vermijden dat de concentratie van individuele bedrijven te hoog wordt en ervoor zorgen dat de diversificatie gegarandeerd blijft.

EWZ richt zich tot het segment van de large- en midcaps (grote en middelgrote bedrijven). Het betreft in hoofdzaak aandelen die op de Braziliaanse beurs worden verhandeld. Financiële dienstverleners staat voor bijna een kwart van de index in, gevolgd door bedrijven uit de sector van de consumentengoederen (20 %), materialen (7 %) en energie (6 %). De jaarlijkse beheersvergoeding van de tracker bedraagt 0,62 %, wat in lijn ligt met het gemiddelde van de emerging market ETF’s.

Market Vectors Brazil Small Cap ETF

Tickersymbool: BRF

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: mei 2009

Prestatie sinds 1/1/2015: -16,7 %

Rendement op 12 maanden: -37,8 %

Rendement op 3 jaar: -56,5 %

Gemiddeld dagvolume : 60600

Activa onder beheer: 90,9 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,6 %

Top vijf sectoren (op 13 april)

Consumentengoederen 35 %

Financiële diensten 16,9 %

Industriële bedrijven 12,5 %

Nutsbedrijven 12,5 %

Grondstoffen 8 %

Deze tracker maakt deel uit van de Market Vectors-productlijn van uitgever Van Eck Global richt zich op het smallcapsegment van de Braziliaanse beurs. De Market Vectors Brazil Small Cap ETF werd bijna zes jaar geleden gecommercialiseerd en noteert met tickersymbool BRF op de NYSE Arca. De onderliggende waarde is de Market Vectors Brazil Small Cap-index, waarvan actueel 79 bedrijven deel uitmaken. Het belangrijkste criterium voor de opname in de index is dat minstens de helft van de omzet in Brazilië moet worden gegenereerd of de helft van de activa moet zich in Brazilië bevinden. De individuele bedrijven zijn bij ons niet bekend, vandaar dat we enkel de sectorverdeling meegeven. De rendementscijfers laten zien dat de prestatie van de Braziliaanse small caps nog een stuk slechter is dan bij de large caps. De jaarlijkse beheersvergoeding is net iets lager dan bij EWZ.

iShares MSCI Brazil Capped ETF

Tickersymbool: EWZS

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: september 2010

Prestatie sinds 1/1/2015: -17,5 %

Rendement op 12 maanden: -38,9 %

Rendement op 3 jaar : -53,6

Gemiddeld dagvolume: 37000

Activa onder beheer: 28,7 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten : 0,62 %

Top vijf sectoren (op 13 april)

Consumentengoederen 35 %

Industriële bedrijven 20 %

Nutsbedrijven 15 %

Financiële diensten 13 %

Grondstoffen 9 %

Deze tracker wordt, net als EWZ, door BlackRock uitgegeven maar kwam ruim tien jaar later op de markt. De iShares MSCI Brazil Small Cap ETF (tickersymbool EWZS) concurreert met de hierboven besproken tracker BRF en schaduwt de prestatie van de MSCI Brazil Small Cap-index. Op dit moment maken 81 bedrijven deel uit van de index. Gemeten volgens activa onder beheer en verhandelde volumes is EWZS iets kleiner dan BRL, maar de prestatie van beide trackers is erg gelijklopend. De jaarlijkse beheersvergoeding is identiek aan die van EWZ.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content