Tournée générale

THE RED TURTLE BNP Paribas Fortis Film Finance financierde vorig jaar 38 producties.
Frederic Eelbode medewerker Trends

Een bioscoopticket kost maar de helft van de normale prijs tijdens de BNP Paribas Fortis Film Days. Ook buiten het festival investeert de grootbank in de Belgische filmindustrie.

“Vier volle filmdagen tegen halve prijs. Het is de baseline van de BNP Paribas Fortis Film Days en een goede samenvatting van het jaarlijkse festival”, vertelt Valéry Halloy, de woordvoerder van de bank. “Van zondag 25 tot en met woensdag 28 september kun je in bijna alle bio-scopen van het land naar de film tegen een voordeeltarief. Het is een tournée générale voor iedereen, niet alleen voor de klanten van BNP Paribas Fortis. De bank betaalt de tickets niet, maar financiert de mediacampagne van Brightfish. De Belgische regie voor filmreclame organiseert het festival en voert de promotie.”

Het is de negende keer dat het festival plaatsvindt. “Daarmee is het een vaste waarde voor filmliefhebbers”, vindt Halloy. “Naar goede gewoonte trappen we het nieuwe filmseizoen weer af met enkele films die te zien zijn in première. Onder meer Genius, een Brits-Amerikaanse biografische film van Michael Grandage met Colin Firth, Jude Law en Nicole Kidman over uitgever Max Perkins, en Captain Fantastic van Matt Ross met Viggo Mortensen, een klepper die in Cannes de prijs voor de beste regie won.”

BNP Paribas Fortis en Brightfish lanceerden vijf jaar geleden ook het socialemediaplatform Cinevox, een informatiekanaal voor alles wat met de Belgische film te maken heeft: nieuws, video’s, interviews en achtergrondinformatie. In de meeste zalen is in het voorprogramma het gelijknamige filmmagazine van twee minuten te zien. “Tijdens de Film Days vinden Cinevox Happenings plaats met de avant-première van de Vlaamse film Everybody Happy van Nic Balthazar en de Franstalige film Nous quatre van Stéphane Hénoque.”

Taxshelter voor vennootschappen

Waarom steunt BNP Paribas Fortis de Belgische film? “Wij delen een aantal waarden met de zevende kunst: nabijheid en bereikbaarheid, vernieuwing en creativiteit, het realiseren van dromen, een positieve visie op een wereld die altijd in verandering is”, klinkt het marketingproof. “We hebben sinds 2008 heel wat Belgische film- en televisieproducties gefinancierd”, verklaart Halloy nog. “Het gaat om 160 producties en een bedrag van 200 miljoen euro. Vorig jaar financierde ons dochterbedrijf BNP Paribas Fortis Film Finance 38 Belgische producties en Belgisch-Europese coproducties, waaronder de jongste van Jaco Van Dormael, Le tout nouveau testament, en The Red Turtle, de gelauwerde Frans-Japanse animatiefilm van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit.

De overheid stimuleert de audiovisuele sector met een taxshelter. Rechtspersonen genieten fiscale voordelen als ze in de Belgische filmindustrie investeren. “Wij ontwikkelden een taxshelterproduct voor particulieren, inschrijven kan vanaf 20.000 euro. Wij zorgen ervoor dat de cliënt de nodige fiscale attesten ontvangt en hij krijgt extra’s zoals dvd’s of uitnodigingen voor avant-premières. BNP Paribas Fortis Film Finance verstevigde vorig jaar zijn marktpositie en haalde 35 miljoen euro op. Een groei van 90 procent in vergelijking met 2014. ”

Ensor en Magritte

Belgiës grootste bank sponsort daarnaast de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, en hun Franstalige tegenhanger, de Magritte du Cinéma. De Ensor voor de beste Vlaamse film werd vorige week op het Filmfestival van Oostende uitgereikt aan D’Ardennen van Robin Pront. BNP Paribas Fortis is de sponsor van dat festival en van andere filmfestivals, en het heeft een partnerschap met Cinematek, het Belgische filmarchief.

Frederic Eelbode

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content