Tot het weer kriebelt

Koen Wilms is de tel wat kwijt. De 47-jarige Vlaams-Brabantenaar weet niet meer hoeveel functies hij al heeft uitgeoefend bij het Amerikaanse conglomeraat 3M, dat vooral bekend is van zijn Post-It-kleefbriefjes en Scotch-kleefband. “Elf of twaalf”, schat Wilms, die een jaar geleden baas werd van 3M België. Hij volgde de Amerikaanse Denise Rutherford op, die toen ook voorzitster was van de Amerikaanse kamer van koophandel Amcham.

Wilms was in zijn vorige functie baas voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika voor de gezondheidsdivisie van 3M. Dat zijn nieuwe job een stap terug lijkt, wil hij niet geweten hebben. “In mijn vorige functie was er meer tunnel vision. Nu zie ik 3M in de breedte, een fantastische ervaring.”

Wilms, die een master in internationaal management behaalde in Arizona en een doctoraat in business administration in Genève, is een vroege vogel. “‘s Morgens heb ik de meeste energie en creativiteit”, klinkt het. Het aantal vergaderingen houdt hij beperkt. “Ik heb een opendeurpolitiek en probeer dat ook waar te maken. En ik bezoek zoveel mogelijk klanten”, aldus Wilms, die zichzelf als baas omschrijft als fair but firm. Nochtans leek Wilms niet voorbestemd voor een leidinggevende functie. “Ik was als kind een schuchtere kadee.”

De kans dat hij binnen hooguit twee jaar weer weg is uit België is reëel. “Er gaat een moment komen dat het weer begint te kriebelen.” Maar dat hij nu enkele jaren in België kan werken, ziet hij als een geschenk uit de hemel na ruim zeven jaar in het buitenland. “Vooral tijdens mijn verblijf in Amerika was het living out of a suitcase Daarom geniet ik van het feit dat ik hier even mijn wortels kan laten schieten.”

Zijn vader is diamantair en zijn moeder runt een bouwonderneming. “Ik zeg altijd dat ze in stenen doen”, lacht Wilms, die zelf als hobby investeert, onder meer in vastgoed. “Dat is er met de paplepel ingegoten.”

Als tegengewicht voor de harde business is Wilms onder meer actief in SOS Kinderdorpen, waarvoor hij drie projecten financiert Het grootste is een weeshuis voor acht kinderen in Marokko, en voorts staan een klaslokaal in Congo en een medisch labo in Togo in de steigers.

Tennis en fietsen zijn de sportieve hobby’s, en reizen doet hij graag en veel, vooral dan citytrips. Wilms is ook actief in de lokale kookclub. “Als je zo lang uit het land bent geweest, is dat een mooie manier om een sociaal netwerk te creëren.”

Be.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content