Toppers laten Europa links liggen

De Franse Open blijft weigeren om hoge startpremies te betalen. De toppers – Tiger Woods vraagt zo’n twee tot drie miljoen om te komen – dagen niet op en het grote publiek blijft weg.

De Open de France Alstom, die begin juli werd gewonnen door de Duitser Martin Kaymer, is de oudste Open op het Europese continent (sinds 1906) en ook een van de Europese toernooien met het hoogste prijzengeld. Er viel niet minder dan 4 miljoen euro te verdienen. Alleen de British Open (4,2), de BMW Open (4,5) en het Alfred Dunhill Links Championship (5) doen beter.

Namen van absolute toppers stonden de voorbije jaren nochtans niet op de affiche. We moeten teruggaan naar 2000 en 2001 voor de overwinningen van José Maria Olazábal en Colin Montgomerie. In de jaren negentig won Retief Gossen twee keer en Costantino Rocca een keertje. In de jaren tachtig bekampten grootheden als Seve Ballesteros, Nick Faldo, Bernhard Langer, Greg Norman of Sandy Lyle elkaar.

Ook nu spannen de organisatoren zich natuurlijk in om een leuke affiche bij elkaar te krijgen en het grote publiek aan te trekken. En toch komen nooit meer dan 50.000 toeschouwers opdagen, wat weinig is voor zo een evenement. Omdat de organisatoren de echte toppers dus niet meer binnenhalen. Dat heeft alles te maken met de manier waarop de organisatoren hun toernooi gezond willen houden: ze weigeren startgeld te betalen aan de internationale topspelers. Iemand als Tiger Woods, die alleen om deel te nemen al twee of drie miljoen euro vraagt, zal er dus nooit aan de afslag komen.

In het tennis is dat aspect van de sport beter geregeld omdat er een limiet op de zogenaamde startgelden staat, maar in de golfsport is de anarchie compleet. De Amerikaanse topspelers brengen hun clubs alleen nog naar het Oude Continent als ze een vette startpremie krijgen en de Europese topspelers laten zich al te gemakkelijk verleiden om zich ver weg van het thuisland rijkelijk met petrodollars te laten betalen om aan allerlei toernooien in de Perzische Golf deel te nemen.

De organisatoren van de Franse Open (ASO, dat net zoals de sportkrant L’Equipe deel uitmaakt van de groep Amaury en ook de Ronde van Frankrijk organiseert) wilde dit jaar de beste Europeanen aan de afslag, zoals de Engelsman Paul Casey, de Spanjaard Sergio Garcia en de Noord-Ier Rory McIlroy. Maar uiteindelijk bleek dat trio de financiële lat veel te hoog te leggen voor ASO, dat de Europese topspelers zou willen zien deelnemen voor alleen maar het vooruitzicht op de hoofdprijs van 666.660 euro. Wat uiteraard nooit zal lukken, zolang de Europese Tour zijn beste spelers niet verplicht om aan de toernooien van die Tour deel te nemen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content