Topgastronomie voor de helft van de prijs

Voor een culinair gelegenheidskoopje loont het de moeite om naar Paliseul (provincie Luxemburg) te rijden. Daar wacht een groene omgeving en een gerieflijk en intiem hotel met hedendaags comfort en vooral een elegant en actueel gedecoreerd restaurant. Op de borden komt een moderne versie van de keuken van De Karmeliet, maar dan vijftig procent goedkoper dan in het Brugse driesterrenrestaurant.

In de keuken staat de 25-jarige Maxime Collard. Hij ging in de leer in Les Forges du Pont d’Oye in Habay-La-Neuve en in De Karmeliet, waar hij vijf jaar lang de souschef was van Geert Van Hecke.

La Table de Maxime ligt in een typisch Waals dorpje met huizen in Ardense steen. De inrichting verrast: op zo’n afgelegen plek verwacht je niet zo’n modieus en harmonieus geheel. Antraciet is de overheersende tint. Vanuit de eetzaal en het terras kijk je als restaurantbezoeker uit over de vallei van de Our en de beboste heuvels.

De spijskaart telt slechts twaalf bereidingen, die ook terugkomen in de menu’s. Het duurste gerecht kost 29 euro.

Wij kozen het seizoensmenu in zijn viergangenversie (45 euro). Er kwam een hele reeks fijne amuse-bouches. Het eerste gerecht bestond uit carpaccio van gebraden sint-jakobsschelpdier met geurige melanosporumtruffel en salade van beenham en selder. Na dit lekkere gerecht proefden we van met de lijn gevangen en op de huid gebakken zeebaars met inktvis, tarwe, chorizo, zeekraal en jus van bouillabaisse. Ook dit gerecht bracht verrukking. Het succulente borstvlees en de gekonfijte boutjes van duif uit Anjou kregen het gezelschap van schorseneer, sjalot en gekonfijte aardappel. Mousse van chocolade met coulis en sorbet van passievrucht en krokant koekje vormden een wat braaf slot. Bij de mignardises troffen we onder meer de befaamde canelékoekjes uit Bordeaux aan, die ook in De Karmeliet op tafel komen.

Maxime Collard moet zich nog losweken van zijn vorige werkgever. La Table de Maxime kan op heel wat belangstelling rekenen, onder meer ook uit Vlaanderen. U doet er goed aan om te reserveren.

Restaurant-hotel La Table de Maxime

Our 23, 6850 Paliseul, tel.: 061 23 95 10

Maandagavond en dinsdag gesloten

Dagschotel 15 euro, marktmenu 26 euro, seizoenmenu’s van drie tot vijf gangen (35, 44 en 55 euro)

Zes hotelkamers (van 90 tot 120 euro)

www.tabledemaxime.be

Kader: chic, trendy

Onthaal en bediening: vlot, op niveau

Keuken: verfijnd, in de voetsporen van Geert Van Hecke van De Karmeliet

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content