Top in Afrika

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De portefeuillemaatschappij Bollorézag haar beurskoers het voorbije jaar met 40 procent afbrokkelen. Dat miskent toch wel het Afrikaanse groeipotentieel.

De omzet van Bollore, de portefeuillemaatschappij van de flamboyante zakenman Vincent Bolloré, is in 2015met 2 procent toegenomen tot 10,82 miljard euro (-2 % organisch, zonder overnames of desinvesteringen en bij constante wisselkoersen). Als we kijken naar de deelactiviteiten, dan blijft de afdeling Transport & logistiek dominant. De omzet van die divisie steeg met 7 procent (4 % organisch) tot 6,05 miljard euro (55 % van de groepsomzet).

Bijna de volledige bedrijfswinst (ebit) van de afdeling komt andermaal van Bolloré Logistics, en dan vooral van Bolloré Africa Logistics: 86 procent, tegenover 87 procent van de ebit in 2014. Voor het tiende jaar op rij nam de ebit van Bolloré Africa Logistics toe. Wie in Bolloré belegt, gaat in de eerste plaats voor dat Afrikaanse groeipotentieel. De holding beschikt over het grootste logistieke netwerk van Afrika en is onder meer eigenaar van zeventien havenconcessies op het continent.

Zonder brandstof

Bolloré Energie, de tweede distributeur van huishoudbrandstoffen in Frankrijk, haalde een beter resultaat na een erg zwak 2014 (ebit van 26 naar 37 miljoen euro), maar de omzet daalde wel verder met 20 procent, ook organisch, door de verdere daling van de brandstofprijzen.

De communicatie- en mediapool – met vooral de belangen in Havas en Vivendi, de vijfde advertentiegroep ter wereld – is de grote runner-up van de groep. De omzet klom in 2015 met 16 procent (+5 % organisch). Dat is logisch, want Bolloré heeft vorig jaar zijn belang in Havas (60 %) en Vivendi (15 %) gevoelig opgevoerd. Vivendi is de grootste beursgenoteerde participatie van de holding, met een waarde van 3,3 miljard euro (37,5 % van de beurskapitalisatie), maar de koersevolutie stelde het afgelopen jaar teleur. Vincent Bolloré heeft zijn reputatie van gerenommeerde stockpicker hier nog niet kunnen bewijzen, en dat weegt ook op het aandeel. Het bedrijfsresultaat (ebit) van de communicatie- en mediapool maakte een sprong van 21 procent, van 210 naar 255 miljoen euro.

De afdeling Opslag van elektriciteit zag haar omzet met 12 procent groeien (+9 % organisch), maar blijft nog altijd fors verlieslatend (ebit van -126 miljoen euro). De aandeelhouders krijgen net zoals voor het boekjaar 2014 een dividend van 0,06 euro bruto per aandeel (0,02 euro als interim-dividend).

Vier tussenschotten

Bolloré is een typische portefeuillemaatschappij met heel wat financiële participaties, in de eerste plaats in de communicatie- en mediasector. Behalve in Havas en Vivendi heeft de groep posities in onder meer Mediobanca, Generali en Vallourec. Daarnaast heeft ze belangen in de plantagegroep Socfin (Socfinaf en Socfinasia). Met de financiële belangen erbij komen we in de buurt van een waarde van 5 miljard euro (ongeveer 1,7 euro per aandeel).

Tussen Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré (het vroegere Bolloré Investissement) zitten maar liefst vier tussenschotten: Omnium Bolloré, Financière V, Sofibol en het eveneens beursgenoteerde Financière de l’Odet, dat 64 procent van de aandelen van Bolloré in handen heeft. Die cascadestructuur schreeuwt de komende jaren om een verregaande vereenvoudiging.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content