Toevlucht voor werkloze informatici

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

In volle technocrisis sleepte Cegeka een contract met computerreus IBM in de wacht. Er komen in één klap dertig arbeidsplaatsen bij.

In 1987 richtten de investeringsmaatschappij Gimv, de Kempense Steenkoolmijnen en het Amerikaanse Computer Sciences Corporation ( CSC) samen de NV Cegeka op. Het bedrijf paste in de reconversieoperatie die in Limburg aan de gang was. Vijf jaar later kocht het management de aandeelhouders uit. Boekte het bedrijf toen een omzet van 1,2 miljoen euro met dertig personeelsleden, dan behaalt Cegeka Group vandaag een omzet van 22,3 miljoen euro dankzij 230 medewerkers.

Cegeka biedt informaticaproducten en -diensten aan, legt gedelegeerd bestuurder André Knaepen uit. “We leveren onder meer software, operations en helpdesk-ondersteuning in de vorm van uitbesteding of op projectbasis. Ook ontwerpen, implementeren en exploiteren we software voor de gezondheidszorg en voor het beheer van veiligheidsgegevens van gevaarlijke stoffen.” Knaepen merkt op dat zijn firma voornamelijk grote bedrijven als klant heeft. “De KMO-markt is nog te weinig matuur, maar wij zijn klaar voor hen.”

Terwijl de technologiesector zich door een dal sleept, runt het Hasseltse bedrijf vestigingen in Gent, Antwerpen en Eindhoven. “Ook wij hebben gesneden in onze kostenstructuur door de productdivisie te herstructureren, maar zonder afvloeiingen,” aldus Knaepen. “Bovendien hebben we gekozen voor specialisatie in sectoren die minder conjunctuurgevoelig zijn.”

In 1999 brachten FLV Fund, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en het Nederlandse investeringsfonds Nethave elk 2,23 miljoen euro in, goed voor ieder 9%. “In die dagen was het voor ons heel makkelijk om kapitaal te verwerven,” herinnert André Knaepen zich. Dat de beurs toen hoogtij vierde, zal er wel iets mee te maken hebben. “Toch is de beurs totnogtoe geen optie geweest,” zegt de 52-jarige Knaepen.

Het contract dat Cegeka eind 2002 afsloot met IBM is voor de topman de perfecte illustratie van de strategie: betrouwbare partnerships en aandacht voor internationale spreiding. Het contract – dat 25 miljoen euro over vijf jaar vertegenwoordigt en dertig extra jobs oplevert – beoogt de bewaking en besturing van computersystemen van Europese IBM-klanten van op afstand. En op dit ogenblik lopen onderhandelingen met nog grotere spelers, “maar voorlopig kan ik daar niks over kwijt”.

Lieven Desmet [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content