TOETS DE TRAPPIST IN

De nieuwe Keylogic-handheld terminal voor de horeca kreeg Amerikaanse aandacht. Een omzetinjectie van bijna 1 miljard frank stelt enkele mindere jaren in de schaduw.

Sinds 1989 produceert Keylogic randapparatuur voor elektronische kassa’s en pc’s in het POS-domein ( Point of Sales-toepassingen), zoals displays of custom made toetsenborden. De assemblage gebeurt voor 85% door en bij Keylogic in België. Alleen voor het bestukken van de nieuwe Waitermate is Keylogic sterk afhankelijk van onderaannemers. Daarnaast beschikt de firma over aan- en verkoopfilialen in Los Angeles, Boekarest (software-ontwikkeling) en Taiwan. Zegt directeur Jean-Paul Schauvliege: “Aanvankelijk deden we alleen trading van toetsenborden. Toen de winstmarges daalden én bij gebrek aan een specifiek model voor de POS-markt, zijn we overgestapt op eigen productie.”

De Waitermate wordt de cash cow van Keylogic. “Het is een handheld terminal voor gebruik in de horeca. Daarmee worden vanop het terras of vanuit de zaal bestellingen doorgestuurd naar keuken of bar,” legt Schauvliege uit. “De bediening verloopt daardoor sneller, waardoor je een grotere omzet per personeelslid en per tafel krijgt.”

De Waitermate werkt bidirectioneel (en kan dus ook boodschappen ontvangen) en via relatief lage radiofrequenties. Daardoor is geen visueel contact meer nodig tussen terminal en centrale zoals vroeger met de infraroodtechnologie. Een programmeerbaar touch screen met backlight maakt de Waitermate gebruiksvriendelijk. “We hebben een pilootproject geïnstalleerd in de Antwerpse trendy dancing Zillion met 52 terminals op één systeem. Werkt perfect. De Waitermate wordt er ook gebruikt als onderdeel van hun veiligheidssysteem om moeilijkheden aan de bewaking te signaleren. We verkopen ook systemen met één terminal. Voor een systeem met drie Waitermates betaal je ongeveer 400.000 frank, VAR-software ( Value Added Resellers) inbegrepen. De hardware kost ongeveer 250.000 frank.”

De Waitermate trok de aandacht van Javelin Systems uit Californië. “Ze waren met een gelijkaardige ontwikkeling bezig, maar hebben nu ons product in hun gamma opgenomen. Javelin ging een contract aan voor het leveren van 25 miljoen dollar op de Amerikaanse markt, gespreid over drie jaar. Voor Europa beschikken we nu al over een orderportefeuille van 300 miljoen frank. De Waitermate is nog maar zeven maanden beschikbaar, maar we hebben via onze VAR’s al enkele honderden systemen geïnstalleerd. Momenteel bouwen we een netwerk van onafhankelijke distributeurs uit.”

Keylogic zal dit jaar – met 20 medewerkers – een omzet halen van 70 miljoen frank. Voor volgend jaar staat 500 miljoen frank gebudgetteerd, een omzetgroei die bijna uitsluitend aan de Waitermate kan worden toegeschreven. “De voorbije drie jaar werd onze rendabiliteit ondergraven door de O&O-kosten van de Waitermate. Vandaar ook de 50%-participatie van de Gimv in Keylogic.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content