TOEKOMST

AUTONAVIGATIE.

Innovaties in de verbruikerselektronica worden meestal zeer snel toegepast in auto’s ; heel wat nieuwe producten vinden daar zelfs hun grootste markt. De Japanse elektronicareuzen spelen hierop in, en ook de Amerikaanse chipfabrikant Intel heeft zijn eigen visie op de wagen van de toekomst.

Het meest verregaande voorstel voor communicatie, navigatie, veiligheid en ontspanning in de auto is de Connected Car PC van Intel. Het bedrijf is klaar met de nodige hard- en software ; nog deze zomer moeten de laatste bedieningsproblemen opgelost worden. Bij Intel beseft men heel goed dat het intikken van computerbevelen op een toetsenbord in de wagen onaanvaardbaar is met het oog op de veiligheid. Men verwijst naar een recente Amerikaanse studie waaruit blijkt dat telefoneren in de auto verkeersongevallen veroorzaakt. Daarom wordt overgeschakeld naar een verbale controle van alle systemen in de wagen.

Alle grote producenten van verbruikerselektronica beschouwen de DVD-technologie ( Digital Versatile Disc) als een wezenlijk onderdeel in de auto van de toekomst. Dit wordt mogelijk omdat nieuwe lasers perfect kunnen functioneren, ondanks de grote temperatuurverschillen die zich in een wagen kunnen voordoen. Eerder dit jaar stelde Sanyo Electric een nieuwe halfgeleider-laser voor, die continu kan werken bij een temperatuur van meer dan 80 graden.

Huidige DVD-toepassingen, zoals de opslag van audio en video, zullen dan in auto’s gebruikt worden. Belangrijk is ook dat de opslag van GPS-gegevens ( Global Positioning System) op DVD-schijfjes zal kunnen gebeuren, samen met volledige stratenplannen en telefoongidsen.

De combinatie van GPS met DVD in de wagen zal de horizon verruimen. Gegevensbanken met informatie over restaurants, hotels en ontspanningscentra kunnen gecombineerd worden met informatie over de reële verkeerstoestand. Doodgewone dingen zoals de keuze van een restaurant en het zoeken naar een parkeerplaats zullen autonavigatie populair maken bij een groot aantal chauffeurs, zeker wanneer het aantal geïnstalleerde toestellen stijgt en bijgevolg de prijzen dalen.

In april vorig jaar startte men in Japan met VICS ( Vehicle Information and Communication System), dat via satellieten berichten doorgeeft over files, ongevallen en vrije parkeerplaatsen. Sony beschikt over een volledige gamma van VICS-compatibele autonavigatieystemen.

On line computertechnologie zal ook de veiligheid bevorderen. Elk voertuig kan uitgerust worden met CTI ( Computer-Telephony Integration) om ongevallen direct te melden en bijstand op te roepen. Bovendien biedt het systeem de mogelijkheid om een verfijnde anti-diefstalbescherming te voorzien ; de politie kan er ook gebruik van maken om auto’s en chauffeurs op afstand te identificeren en om gestolen wagens op te sporen.

Bron : Electronic Engineering Times, maart ’97.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content