‘Timing is een vriend’

Paul Meyers is een jonge leider die focust op digitale-transformatieprocessen. Jacques Vandermeiren, de CEO van Elia, heeft een expertise in de transmissie van elektriciteit. Beiden vormen een van de vijftien duo’s in het project Young Leader, Inspiring Mentor.

PAUL MEYERS (36) – JACQUES VANDERMEIREN (51)

Kunt u zichzelf even voorstellen?

Paul Meyers: “Ik ben begonnen in de game-industrie. Daar heb ik me ingewerkt in productdesign, softwareontwikkeling en productmarketing. Later ben ik terechtgekomen in de media- en in de reclamewereld. Omdat ik merkte dat veel grote bedrijven moeilijkheden hebben om nieuwe digitale evoluties te integreren, heb ik met twee partners the Society opgericht, een collectief van ‘digitale-transformatiemanagers’.”

Jacques Vandermeiren: “Sinds twee jaar ben ik CEO van Elia, de beheerder van het transmissienetwerk van elektriciteit in België en Duitsland. We vervoeren elektriciteit van de producenten naar de distributienetten, zodat zij die tot bij de verbruiker kunnen brengen. Daarnaast ben ik voorzitter van de raad van bestuur van Business & Society, het Belgische netwerk van bedrijven die inzetten op corporate social responsibility (CSR).”

Waarom neemt u deel aan het project Young Leader, Inspiring Mentor?

Paul Meyers: “Digitale transformatie gaat gepaard met structurele veranderingen in een bedrijf. Ik vond het boeiend daarover te kunnen praten met een CEO. Jacques is de perfecte persoon om me een spiegel voor te houden over de keuzes die ik als manager maak. Een ander probleem dat me bezighoudt, is de balans tussen leven en werken. Ik vond het interessant daarover van gedachten te wisselen met de andere young leaders.”

Jacques Vandermeiren: “Ik heb in mijn professionele leven veel gekregen. Ik vind het daarom vanzelfsprekend zelf ook veel terug te geven. Het is heel belangrijk en noodzakelijk om ondernemingszin bij jonge mensen te steunen en te stimuleren. Ik wil daar mijn steentje aan bijdragen. Ervaring delen kan verrijkend zijn voor alle partijen.”

Wat hebt u tot dusver geleerd en/of zelf bijgebracht, denkt u?

Paul Meyers: “Ik weet nu dat ik het beste wacht met initiatieven te lanceren tot het juiste moment is aangebroken. Timing is een vriend, en geen vijand. Aan Jacques heb ik, denk ik, veel kunnen bijbrengen over de nieuwste technologische evoluties. Ik heb ook veel opgestoken over de manier waarop ik in mijn professionele carrière sta. Zeg ik op alles ja? Of durf ik nee te zeggen — ook tegenover het topmanagement?”

Jacques Vandermeiren: “In veel bedrijven zijn radicale veranderingen op til. Meestal worden die gedreven door nieuwe technologie. Agility — of wendbaarheid — is daarom een kernwoord geworden. Gevestigde waarden zullen door een zwaar transformatieproces moeten gaan, en mogelijk zelfs verdwijnen. Nieuwe spelers en businessmodellen zullen toonaangevend worden. De discussies daarover met Paul waren voor ons beiden leerrijk.”

Hoe past u de opgedane kennis en/of feedback toe?

Paul Meyers: “Ik maak bewustere keuzes. Ik focus vooral op projecten waar ik voor 200 procent in geloof, al liggen ze op het eerste gezicht niet voor de hand. Ik zoek net die projecten op die veel veranderingen met zich brengen. Uit zulke moeilijke uitdagingen haal ik veel energie. Daarnaast probeer ik beter de balans te bewaren tussen mijn professionele, sociale en privéleven.”

Jacques Vandermeiren: “In een organisatie worstelen jonge mensen nog te vaak met structuren en processen. Ze durven vaak nog onvoldoende inefficiënties of incoherenties aan te kaarten. Ook zien ze een bedrijf nog te veel als een doel op zich, en niet als een middel om een doel te bereiken. Zodra je dat beseft, kan en moet je daaraan werken.”

Young Leader/Inspiring Mentor, een initiatief van vMA, is ook elke donderdag te zien op Kanaal Z. Geïnteresseerd? Schrijf je dan in voor de volgende cyclus van Young Leader, Inspiring Mentor, info@vma-be.org, Website: www.vma-be.org.

JEROEN BERNAERS, FOTOGRAFIE KRISTOF VRANCKEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content