Tijd voor tarot

De Wereld in 2017 ging twee dagen na de verkiezingstriomf van Donald Trump ter perse. We brachten het er niet slecht van af met onze voorspellingen over het eerste jaar van zijn presidentschap: van pogingen om veel van Barack Obama’s werk terug te draaien tot het laten oplopen van de raciale spanningen. Maar er kwam in 2017 nog meer onrust op ons af. Hoeveel hebben we daarvan voorzien?

We beginnen met Europa en zijn drie M’s: Merkel, Macron en May. We verwachtten dat Angela Merkel een vierde ambtstermijn als bondskanselier zou veroveren en dat het ultrarechtse Alternative für Deutschland voor het eerst zetels in de Bondsdag zou winnen. Dat was het makkelijke deel.

De verkiezingsoverwinning van Emmanuel Macron in Frankrijk was een nog grotere verrassing dan Trumps zege in Amerika. Maar onze Parijse correspondent zag hem als de “opwindende nieuwe figuur om in de gaten te houden”.

Bij Theresa May hadden we over één ding gelijk: ze zou in 2017 niets wezenlijks bereiken. Maar de Britse premier zal vast wensen dat onze voorspelling was uitgekomen dat ze weerstand zou bieden aan de verleiding haar grote voorsprong in de peilingen te verzilveren door verkiezingen uit te schrijven. De verkiezingen van juni waren niet alleen een ramp voor May, ze fnuikten ook een andere voorspelling van ons: dat Labour onder Jeremy Corbyn in onbeduidendheid zou wegzakken.

We voorzagen dat Islamitische Staat uit zijn bolwerken in Irak en Syrië verdreven zou worden. Helaas dachten we ook terecht dat de organisatie wereldwijd terreur zou blijven zaaien.

Onze technologiegoeroes benadrukten terecht de opkomst van de digitale persoonlijke assistent, spraakherkenningsdiensten en de jobs van de toekomst. We hebben zelfs gewaarschuwd voor de ophanden zijnde ‘techlash‘. Alleen verscheen dat artikel niet een jaar geleden, maar in De Wereld in 2014.

De auteur is redacteur The World in 2018

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content