TIJD VOOR HET JUISTE DEBAT

Het debat over de hoge bankbonussen gaat compleet de verkeerde kant uit. Politici en vakbonden gooien nu echt alles op een hoopje.

Er zijn gelijkenissen tussen het debat over de zonnepanelen en dat over de bankbonussen. Beide worden emotioneel gevoerd en over de verkeerde zaken. Vooral de beeldvorming over de bankiersbonussen is zo negatief dat redelijke argumenten geen gehoor meer vinden.

Bij zonnepanelen is de cruciale vraag blijkbaar: moet ik de panelen van mijn buur helpen betalen? Terwijl het debat zou moeten gaan over de vraag of we als maatschappij duurzame energie willen stimuleren en promoten.

Bij bankiersbonussen wordt alleen nog maar gebakkeleid over de 600.000 euro die Dexia-topman Mariani opstrijkt en de 500.000 euro variabele verloning van KBC-baas Vanhevel. Terwijl de discussie zou moeten gaan over de vraag of we willen dat onze banken gesaneerd en omgevormd worden tot financieel gezonde instellingen. Als het antwoord ja is, hebben we goede CEO’s nodig die dit kunnen waarmaken.

Logischerwijs zou de volgende vraag dan moeten zijn: zijn we tevreden over het werk van Mariani en Vanhevel? Het antwoord kan kort zijn: de aandeelhouders en bestuurders blijkbaar wel, want zij keurden de remuneratie van beide heren goed. In de raad van bestuur van Dexia zitten verscheidene politici en in die van KBC zitten door de overheid aangestelde bestuurders. Zij oordeelden mee dat de verloning in verhouding staat tot de geleverde prestaties.

Wat is dan het probleem? Dat Vanhevel en Mariani goed betaald worden? Tja, ze staan dan ook voor een zware taak: een hele erfenis uit het verleden opkuisen, de balans afbouwen en ervoor zorgen dat hun instelling het overheidsgeld kan terugbetalen en toch voldoende vermogen overhoudt om te voldoen aan de strengere kapitaalvereisten van Basel III.

De bonussen zijn in geen enkel opzicht vergelijkbaar met degene die voor de financiële crisis werden uitgekeerd. Naar internationale normen worden onze bankiers niet overdreven betaald. Het loon van Didier Bellens, u weet wel, de man die het overheidsbedrijf Belgacom leidt, bedraagt 2,56 miljoen euro. Dat is meer dan de 2 miljoen euro van Mariani, die daarmee wellicht de minst betaalde Franse topbankier is, en veel meer dan de 1,2 miljoen euro van Jan Vanhevel.

En dan is er nog ING-topman Jan Hommen die een paar weken geleden besliste om zijn bonus van 1,2 miljoen euro te laten vallen. Hij houdt wel 1,35 miljoen euro vast loon over, meer dan Vanhevel dus. Maar Hommen is een goede: hij heeft de roep van de maatschappij begrepen en afgezien van zijn bonus. Wie houdt hier wie voor de gek?

Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw vergist zich. Hij wil de sectorale loononderhandelingen koppelen aan de bankbonussen. Hij voelt zich niet meer gebonden door de strikte loonnorm die alleen volgend jaar een reële loonopslag van 0,3 procent toelaat. Maar het loon van Mariani gaat niet eens vooruit, het is exact hetzelfde als het jaar ervoor.

Als de top van de socialistische vakbond denkt dat hij in de sectoren meer kan binnenhalen dan de loonnorm, dan dwaalt hij. Het voorstel van interprofessioneel akkoord is door het parlement goedgekeurd. Dit betekent dat alle akkoorden en cao’s die daarmee strijdig zijn, nietig kunnen worden verklaard. Bovendien is het nu al duidelijk dat de indexering van de lonen in 2011-’12 een stuk hoger uitvalt dan de 3,9 procent die de CRB heeft voorspeld.

Ook hier is het van belang dat het juiste debat gevoerd wordt: willen we de concurrentiepositie van onze bedrijven versterken of verzwakken?

De auteurs zijn redacteurs Trends

PATRICK CLAERHOUT EN ALAIN MOUTON

Naar internationale normen worden onze bankiers niet overdreven betaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content