Tijd voor de Ryder Cup

De confrontatie tussen Europa en de Verenigde Staten diende als achtergrond voor het US PGA Championship.

Het US PGA Championship, dat vorig weekend werd afgerond met de overwinning van Martin Kaymer, was een van de laatste gelegenheden om de trefkracht te meten van de Europese en Amerikaanse golfspelers die het van 1 tot 3 oktober op het parcours van Celtic Manor in Wales tegen elkaar opnemen in de 38ste editie van de Ryder Cup. In dat toernooi staan de beste profspelers van beide continenten om de twee jaar tegenover elkaar.

De vorige editie werd in 2008 gespeeld op het terrein van de Valhalla Country Club in Louisville Kentucky, en zag de Amerikanen vlotjes winnen. Een overwinning die aan de andere kant van de oceaan op groot gejuich werd onthaald, want daarvoor was de overwinning al drie keer op rij naar de Europeanen gegaan.

Boeiend is de Ryder Cup haast altijd. Sinds 1979 won Europa acht keer, de Amerikanen zeven keer. En telkens opnieuw heerst bij de eerste afslag grote onzekerheid over de winstkansen van beide kampen. Ook typisch voor de Ryder Cup is de grote sportiviteit van de deelnemers. Het mooiste voorbeeld daarvan was editie 2001 op de Belfry. Als gevolg van de aanslagen van 11 september stelden de Europeanen spontaan voor om de wedstrijd een jaartje uit te stellen. De Amerikanen gingen maar wat graag op dat voorstel in, en sindsdien is de tweejaarlijkse wedstrijd ook een jaartje opgeschoven.

Die aangename sfeer is altijd kenschetsend geweest voor het evenement. In de jaren twintig namen de beste Amerikaanse en Engelse golfers het af en toe tegen elkaar op, in wat toen vriendschappelijke wedstrijden waren. Samuel Ryder, een golfgekke Londonse zakenman, besliste om een gouden beker aan de winnaar te geven. De Ryder Cup was geboren en werd officieel om de twee jaar georganiseerd, als confrontatie tussen Amerika en Engeland. Bijna altijd ging de overwinning naar de States (19 keer in 22 edities), tot Engeland in 1979 werd vervangen door een Europese ploeg. Sindsdien is de Amerikaanse dominantie helemaal afgevlakt.

De formule? De teams bestaan uit twaalf spelers en een kapitein die het tegen elkaar opnemen in match play. De eerste twee dagen zijn voor de doubles (acht foursomes en acht four balls) en de laatste dag worden de twaalf singles gespeeld. De winnaar van een wedstrijd krijgt een punt, bij een gelijkspel krijgt ieder kamp een half punt. Het eerste continent dat 14,5 punten bij elkaar speelt, wint de Ryder Cup.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content