‘Tijd om defensiever te beleggen’

BART SEBRECHTS "De kans op positieve macro-economische verrassingen is klein."

De onzekerheid op de financiële markten houdt aan. Maar die is niet te wijten aan de matige economische groei, stelt Bart Sebrechts van de vermogensbeheerder Merit Capital.

Voor beleggers zijn het geen gemakkelijke tijden, acht jaar na het dieptepunt van de financiële crisis. “De onzekerheid op de financiële markten houdt aan”, stelt Bart Sebrechts, head of investments bij de vermogensbeheerder Merit Capital. Dat is volgens hem niet te wijten aan de matige economische groei. “De kans op positieve macro-economische verrassingen is klein. Zowel in de eurozone, de Verenigde Staten, Japan en de opkomende landen blijft de economische groei stabiel. De kans op een versnelling volgend jaar is veeleer beperkt. De inflatie blijft overal laag, al is een lichte stijging niet uit te sluiten. De echte oorzaken van de onzekerheid zijn divers: de opkomst van populistische partijen, referenda die de samenhang van de Europese Unie onder druk zetten, de geopolitieke spanningen die de wereldhandel bedreigen en de banksector die nog altijd de naweeën van de financiële crisis voelt.” De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn de eerstvolgende test om de spanning op de markten te meten.

Sebrechts heeft een voorkeur voor marktleiders die hebben bewezen dat ze hun winst, omzet en kasstroom kunnen doen groeien – de belangrijkste kenmerken van bedrijven van hoge kwaliteit. “Door die stijgende winsten kunnen die bedrijven blijven innoveren en investeren. In een omgeving van matige groei blijven ze toch sterk groeien”, zegt Sebrechts. “Monolithic Power Systems, IBA en Facebook zijn voorbeelden van ondernemingen met een sterke marktpositie en een sterke groei. Ook in de gezondheidszorg zijn er groeibedrijven, zoals Edwards Lifesciences. Ten slotte gebruiken we een tracker op de VIX-index om ons in te dekken tegen hogere marktvolatiliteit.”

1. Monolithic Power Systems

“Het Amerikaanse Monolithic Power Systems (MPS) is een te duchten speler op de competitieve markt van de halfgeleiders. Met een productieproces dat het zelf heeft ontwikkeld, slaagt MPS erin hoogperformante microprocessoren te produceren, die bovendien energie besparen. De belangrijkste klanten van MPS zijn de autosector en de sector van de regeltechnieken. Daarnaast heeft het bedrijf een sterke expertise in batterijmanagement, een sector met veel potentieel, gezien het toenemende gebruik van batterijen in wagens en andere voertuigen.

“Terwijl de sector zich moest tevredenstellen met een magere groei van 2 procent, klom de omzet van MPS in het eerste kwartaal met 18 procent. Zowel de omzet als de winst per aandeel steeg de voorbije drie jaar in een versneld tempo. MPS is een must have in de sector van de microprocessoren.”

Isin-code: US6098391054

Beurs: Nasdaq

2. IBA

“Met een marktaandeel van 50 procent is het Belgische IBA wereldleider in protontherapie voor kankerbestrijding. Slechts 1 procent van de kankerpatiënten wordt daarmee behandeld. Het bedrijf heeft dus een enorm groeipotentieel. Hoewel een protontherapiecentrum een hoge investering vergt, raken steeds meer oncologen en behandelde patiënten overtuigd van het nut van de behandeling. Via die precisietechnologie worden kankercellen veel efficiënter behandeld.

“Door de verdere ontwikkeling van zijn geavanceerde technologie verwacht IBA dat het zijn marktaandeel de komende jaren fors kan optrekken. Het bedrijf verwacht dat zijn omzet en zijn winst de komende jaren groeit met twee cijfers. Dit jaar sleepte IBA al twee mooie contracten in de wacht, waaronder één in China. Ondanks de forse stijging van de beurskoers sinds 2013 zijn we van mening dat het aandeel nog verder kan stijgen.”

Isin-code: BE0003766806

Beurs: Brussel

3. Facebook

“Enkele jaren geleden kwam de Amerikaanse televisiester en aandelengoeroe Jim Cramer met het acroniem ‘FANG’ op de proppen. FANG staat voor ‘Facebook, Amazon, Netflix en Google’, toen de vier rijzende sterren in de internetsector. Terwijl Netflix het de voorbije jaren wat moeilijker kreeg, stoomden de drie andere techgiganten in een verschroeiend tempo door. In die sector is Facebook onze favoriet.

“Sinds de charismatische Mark Zuckerberg Facebook in 2004 heeft opgericht, is de sociaalnetwerksite uitgegroeid tot het meest innovatieve advertentiebedrijf ter wereld. Het slaagt erin om kwartaal na kwartaal meer actieve gebruikers te lokken. Ook overnames passen in die strategie: zo kocht Facebook in 2012 Instagram voor 1 miljard dollar, en in 2014 WhatsApp voor 19 miljard dollar. Met zijn 1,6 miljard gebruikers kunnen adverteerders niet meer om het bedrijf heen.”

Isin-code: US30303M1027

Beurs: Nasdaq

4. Edwards Lifesciences

“Het Amerikaanse Edwards Lifesciences produceert hartkleppen en producten om hartkleppen te herstellen. Het bedrijf heeft in dat segment een marktaandeel van 60 procent. De hartkleppen onderscheiden zich van de concurrentie, omdat ze uit weefsel vervaardigd zijn. Edwards Lifesciences kan terugblikken op enkele jaren van sterke groei, onder meer door de toenemende vergrijzing. Ondanks die recente groeispurt verwachten we dat de winstgroei nog een versnelling hoger kan schakelen. De Food and Drug Administration, die nieuwe geneesmiddelen in de Verenigde Staten goedkeurt, geeft zo goed als zeker groen licht om de hartkleppen van Edwards Lifesciences te gebruiken voor de behandeling van patiënten met een lager risico op hartfalen. Op die manier zou het segment met de helft groter worden. De omzet kan volgens ons tegen 2019 dubbel zo hoog liggen als vorig jaar.”

Isin-code: US28176E1082

Beurs: NYSE

5. iPath S&P 500 VIX ST Futures ETN

“Deze tracker volgt de VIX-index, die vaak wordt omschreven als de angstindex. De VIX-index drukt de emoties van beleggers uit. Een lage stand van de index betekent dat beleggers de verwachte risico’s eerder laag inschatten. Een stijgende VIX-index geeft aan dat investeerders erg nerveus en angstig worden. Er is dus een negatieve correlatie tussen de beurs en de VIX-index: als de beurs corrigeert, stijgt de VIX-index sterk, en omgekeerd.

“Beleggers die denken dat de nervositeit op de financiële markten zal toenemen – bijvoorbeeld door de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen -, kunnen zich via de aankoop van die tracker indekken tegen een eventuele beurscorrectie. Het is dus een eenvoudig instrument om te schuilen bij beursonweer. Er is een keerzijde: als de beurscorrectie zich toch niet voordoet, zal de tracker in waarde dalen. Net omdat de VIX-index de snel veranderende emoties van beleggers volgt, is het een zeer volatiele index.”

Isin-code: US06740Q2527

Beurs: NYSE Arca

Mathias Nuttin

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn de eerstvolgende test om de spanning op de markten te meten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content