Tijd kost geld, bewijst Piaget

Om zijn 130-jarige bestaan waardig te vieren, pakt Piaget uit met een festival van nieuwigheden.

www.piaget.ch, tel.

Genève (Zwitserland)

P iaget kan bogen op een traditie van 130 jaar, op een stoutmoedige visie die altijd meeloopt in de spits van de mode en ook op een ongeëvenaarde knowhow. Maar vandaag schuilt de originaliteit van Piaget eerder in de esthetiek en de gebruikte materialen dan in ingewikkelde constructies.

Om zijn 130-jarige bestaan waardig te vieren, pakt Piaget uit met een echt festival van nieuwigheden. In de eerste plaats is er een nieuwe juwelenlijn die geïnspireerd is op de geometrische magie van de sneeuwvlokken. LaManchette, een uniek stuk uit die reeks, is een sierstuk om op de arm te dragen als een sjaal vol diamanten en saffieren in verschillende nuances van ijsblauw en met opgewerkte gekaste edelstenen op een structuur van grijs goud.

Voor de heren biedt Piaget manchetknopen die elk een uurwerk bevatten zodat de tijd in twee verschillende tijdgordels kan worden afgelezen, met de bijkomende subtiliteit dat een wereldkaart en de bijbehorende uurgordels gegraveerd staan op de sluiting van de knopen. Die objecten weerspiegelen de dubbele stiel van Piaget: horlogemaker en juwelier.

Het merk lanceert ook een ronde AltiplanoXL die een extra dun mechanisch 430P-loopwerk bevat. Het model is beschikbaar in grijs (met een antracietgrijze of zilverkleurige wijzerplaat) of geelgoud (met een zilverkleurige wijzerplaat) en grijpt terug op de allereerste uiterst platte horloges die het merk ooit op de markt bracht. Het mooiste bewijs dat verfijning en eenvoud uit eenzelfde geest kunnen stammen.

De Polo bestaat 25 jaar

De ovale vorm, een fabriekskenmerk sinds de jaren zestig, is een trouwe vertegenwoordiger van het huis geworden. Een horizontaal ovaal, uiteraard! We vinden het terug in de nieuwe Limelight, waarvan de ellips (in grijs goud) van de kast lichtjes bovengedimensioneerd is. Meer dan 100 diamantjes sieren de horlogering en om het allemaal nog wat gewaagder te maken, werden op een zwarte wijzerplaat cijfers in serpentijnroze aangebracht. Het halve ovaal van de met diamanten bezette sluiting verwijst eveneens naar de vorm van de kast.

Voor de verzamelaars en de kenners pakt Piaget uit met zijn Emperador Tourbillon Squelette. Dit pareltje heeft het platste Tourbillon-loopwerk ter wereld. Het gaat om een beperkte editie van 22 stuks in roze of witgoud. Door hier en daar wat materiaal weg te halen, hebben de horlogemakers van Piaget in deze skeletversie, met een saffierkleurige spiegel en onderkast, alleen de essentie overgehouden.

Voor wie dan weer van opzichtigheid houdt, heeft Piaget een Piaget Polo 25th Anniversary uitgebracht. Dit legendarische model dat de polsen siert van de schonen van de jetset en de modewereld bestaat dit jaar inderdaad een kwarteeuw. Het model heeft zijn originele esthetiek behouden in twee juweelversies, waarbij de kast perfect werd ingewerkt in de armband. Voor elke versie, uitsluitend beschikbaar in grijs goud en volledig of half bezet, wordt een groot model met automatisch opwindmechanisme vergezeld van een kleiner kwartsmodel. Een horloge dat vooral bestemd is voor al wie niet op de centen moet letten…

Voor prinsen, emirs en sjeiks

Piaget heeft zich van meet af aan gespecialiseerd in luxehorloges. Bij Piaget valt geen staal of rubber te bekennen. En vandaag is extravagantie in de wereld van Piaget geen vreemd verschijnsel. Al in 1981, toen het bedrijf werd overgenomen door Cartier, creëerde Piaget het duurste herenhorloge ter wereld: 3,5 miljoen Zwitserse frank uit die tijd. Het werd gemaakt met 154 gram platina en 296 diamanten met een totaal gewicht van 87,87 karaat. Het zeldzame object werd gekocht door een rijke Japanse klant.

Maar ook prinsen, emirs en sjeiks hebben ooit Croesus-bestellingen geplaatst bij Piaget. In de jaren zestig droeg iedereen die ietwat bekend was een Piaget om de pols, gaande van JackieKennedy tot MauriceChevalier en van SophiaLoren tot GinaLollobrigida.

En Liberace, in de voorbije eeuw allicht de meest kitscherige zanger op deze planeet, vroeg bijvoorbeeld ooit een horloge te ontwerpen in de vorm van een klavier met saffieren en smaragden als toetsen. Schrijver FrédéricDard ( SanAntonio) bezat dan weer een Piaget-horloge in de vorm van een boek met zijn naam en het woord ‘minuit’ bovenop de kast gegraveerd.

Maar ook de gevestigde en serieuze cultuur toonde belangstelling voor het merk. Zo kreeg Piaget van de stad Venetië de opdracht om het uurwerk in de toren van SanMarco te restaureren, een van de oudste ter wereld (1499). Het werk kwam net op tijd klaar voor de 500ste verjaardag in 1999.

Toch is en blijft Piaget vooral staan voor een complexloze aanpak van de luxe, die op een ontspannen wijze tot uiting komt in mondaine of trendy ontmoetingen, maar ook op het golf- of tennisterrein, op kantoor en in de opera. De luxeobjecten van Piaget bestaan. Alleen moeten in België de gelegenheden om ze te dragen nog wat toenemen.

Serge Vanmaercke

Met de nieuwe Polo bevestigt Piaget zijn status van een van de duurste horlogemakers ter wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content