Tiger Woods in groten doen

Tiger Woods is heel sterk aan het jaar begonnen. De Amerikaan is dan ook meer dan ooit een voorbeeld voor zijn jonge collega’s.

Met twee gewonnen toernooien (de Buick Invitational en de Dubai Desert Classic) doet Tiger Woods het dit jaar al even goed als in 2000, tot nu toe het sterkste jaar van zijn carrière. Woods won toen ook nog de US en British Opens, en daarna het US PGA Championship. Ter herinnering: Tiger won de Masters 2002 en maakte daarmee het rijtje van de vier majors vol. Een valse Grand Slam, dus.

Vandaag is de nummer één van de wereld dus weer in groten doen. Waarnemers verwachten dan ook dat hij een denderend seizoen zal neerzetten. In de twee toernooien die hij won, zag het er nochtans even naar uit dat de Spanjaard José María Olazábal, de Australiër Nathan Green en daarna ook de Zuid-Afrikaan Ernie Els hem zouden verslaan. Maar terwijl iedereen verwachtte dat ze Tiger onder druk zouden zetten, was het de Amerikaan die zijn tegenstanders in de play-offs genadeloos bij de keel greep. Af en toe laat Woods zich betrappen op een balletje dat precisie ontbeert, maar in de beslissende momenten, die play-offs zijn, is hij nauwelijks te kloppen.

Tiger Woods, die er nog altijd bij loopt als de ideale schoonzoon, nuanceert dat soort overwinningen ook altijd in de pers. Deze keer verklaarde hij dat het “gewoon een goed seizoensbegin” is, en dat hij “geluk heeft gehad”. En: “Play-offs zijn altijd stresserend, ik weet echt niet hoe ik dit voor elkaar heb gekregen. Een volledig toernooi perfect spelen, is onmogelijk. Je hebt altijd moeilijke momenten. Het belangrijkste is dat je in een verdedigende positie kan spelen.”

De prestatie van Tiger wordt alleen maar indrukwekkender als je weet hoe zijn programma er die week uitzag. Voor zijn overwinning in de Golf streek hij 400.000 dollar op, maar hij reisde ook van de Buick naar Dubai met zijn privévliegtuig, een tripje van zo’n twintig uur. Toegegeven, hij deed het niet voor niets: gewoon om aan de afslag te komen, kreeg hij al een premie van 3 miljoen dollar.

De 57ste overwinning in de profcarrière van Tiger Woods kwam ook op een perfect moment. Hij stelde namelijk zopas zijn Tiger Woods Learning Center voor, in Anaheim (Californië). Een gebouw van zo’n 10.000 vierkante meter, gespecialiseerd in beroepsoriëntatie voor kinderen van vier tot twaalf jaar. De opening van het centrum gebeurde in aanwezigheid van Bill Clinton, die verklaarde het fantastisch te vinden dat Woods met zo’n initiatief uitpakt op zijn dertigste, terwijl de andere goden daar meestal mee wachten tot hun zestigste. Tiger Woods is inderdaad iemand die voor geen enkele uitdaging terugdeinst. Een Amerikaanse journalist herinnerde er onlangs nog eens aan dat Woods kort voor zijn huwelijk op zijn website liet weten dat de toplessfoto’s van zijn verloofde Elin, die al druk circuleerden op het internet, vervalst waren.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content