Tiger Woods aast op Augusta

TIGER WOODS Draait al meer dan een jaar weer goed mee op het hoogste niveau. © REU

Een week voor de Masters is de meest gestelde vraag in de golfwereld: kan Tiger Woods op zijn 43ste nog eens de green jacket veroveren en zijn vijftiende grandslamtoernooi winnen? Volgens de meeste waarnemers is het antwoord ja. Bij de bookmakers staat Woods in de top vijf van de favorieten, samen met Rory McIlroy, Dustin Johnson, Justin Rose en Francesco Molinari.

Dat is niet onterecht. Woods draait al meer dan een jaar weer goed mee op het hoogste niveau. Bovendien is de Masters een toernooi dat helemaal op zijn maat is gesneden. Het parcours van de Augusta National past perfect bij zijn speelstijl. Op die razendsnelle greens schreef hij de mooiste bladzijden van zijn carrière. Bij zijn eerste overwinning in de Masters, in 1999, was Woods nog niet zo lang profspeler en verpulverde hij alle records: die van de laagste score (18 onder de par), die van het grootste verschil met de tweede (12 slagen) en die van de jongste winnaar (21 jaar). Die dag ontdekte de golfwereld een speler die een nooit eerder vertoond niveau haalde.

22 jaar later behoort Woods nog altijd tot het kransje topspelers. Zijn privéproblemen en zijn vele rugoperaties hebben zijn grote ambitie nooit kunnen terugdringen. Na een lange moeilijke periode bereikte Woods in 2018 zelfs opnieuw zijn beste niveau.

Het parcours van de Augusta National heeft Woods altijd geïnspireerd. Hij beschouwde het zelfs een beetje als zijn privétuin. De club in Georgia, een symbool van een ander tijdperk, heeft de deur lang gesloten gehouden voor zwarte leden. “Het zou fantastisch zijn mocht ik dat toernooi ooit winnen”, zei Woods toen hij nog bij de juniors speelde. Vandaag staat zijn naam niet minder dan vier keer op de erelijst: hij won in 1997, 2001, 2002 en 2005.

Na een uitstekend seizoenseinde vorig jaar – hij werd tweede in de USPGA en won in het Tour Championship – is Tiger Woods goed aan 2019 begonnen, ondanks een lichte nekblessure. Hij staat heel geconcentreerd te spelen en zit in gedachten al helemaal op het mythische parcours van Bobby Jones. Maar de Amerikaan domineert de golfsport natuurlijk niet meer zoals in zijn beste periode, aangezien er ondertussen een heel nieuwe generatie is opgestaan. Maar hij weet ook dat hij nog altijd voldoende niveau haalt om een krachttoer neer te zetten. Niemand die het parcours van Augusta beter kent dan Woods. Als hij bij het ingaan van de laatste wedstrijddag in het koppeleton zit, is hij kandidaat voor de overwinning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content