EINZELGÄNGER
...

EINZELGÄNGER Eetboetiek Jürgen Diesterstraat 18,3500 Hasselt tel. 011 21 03 70 Gesloten op woensdag en zaterdagmiddag. De eigenzinnige Jürgen Gaens moet je zijn gang laten gaan. In zijn eetboetiek doet hij zoveel mogelijk alleen. De man heeft een merkwaardige achtergrond: hij studeerde Latijn-Grieks, speelde professioneel basketbal en wilde uiteindelijk met een restaurant beginnen. Tijdens een stage in Clos St. Denis (Kortessem) en La Pérouse (Antwerpen) ontdekte hij dat een stijve sterrenzaak niet zijn cup of tea is. Hij kreeg het idee om een eetboetiek zonder spijskaart te openen, waar binnen de regels van de klassieke keuken wordt gekookt met dagverse producten. TIJDLOZE SMAAKBOMMEN Restaurant Les Brigittines, aux Marches de la ChapelleKapellemarkt 5, 1000 Brussel tel. 02 512 68 91, www.lesbrigittines.com Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Het maison de bouche met de kitscherige maar gezellige replica art-nouveau-inrichting is gelegen aan de Brusselse Kapellemarkt in de buurt van de Brusselse Zavel. Eigenaar en chef-kok is de Vlaming Dirk Myny. Hij koos voor een low profile: wat hij te vertellen heeft, doet hij terloops aan tafel en eigenlijk vooral via het bord. Hij beschouwt het als een uitdaging om vergeten smakelijke producten en hun bereidingen in ere te herstellen. De massale toeloop van burgers en diplomaten toont dat er nog volop belangstelling is voor de onvergankelijke bereidingen uit de goede Belgische en Franse keuken. De prijzen zijn redelijk, wat maakt dat Les Brigittines een gouden adres is voor lekkerbekken die naar echte waarden zoeken. ACTUELE KOOKKUNST Restaurant LijsterbesDonklaan 155, 9290 Berlare (Donkmeer) tel. 09 367 82 29, www.lijsterbes.be Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten. Als restaurateur en chef-kok mag je vooral niet op je lauweren rusten: aan de top is stilstaan gelijk aan achteruitgaan. De ambitieuze Geert Van Der Bruggen weet dat maar al te goed en blijft investeren in kennis en het comfort voor zijn klanten. Onlangs werd de salon uitgebouwd tot een polyvalente, hedendaags gedecoreerde ontvangstruimte. Aan de straatkant veranderde de keuken in een goed uitgerust culinaire laboratorium. Als kok zoekt Van Der Bruggen het de laatste tijd vooral in de verfijning van de eenvoud. Hij gaart zeevruchten, groenten en vlees in eigen vocht op een teppan-yakiplaat en tegen de muur staat een monumentale Molteni-grill, waarop gevogelte aan draaiend spit wordt bereid. INVENTIEF L'Air du Temps 181 Chaussée de Louvain 5310 Noville-sur-Méhaigne tel. 081 81 30 48, www.airdutemps.be Gesloten op woensdag en donderdag. Dit bijzondere eethuis is te vinden in een gehucht tussen Eghezée en Leuven. In de (vanuit de eetzaal zichtbare) keuken bewaakt Sang-Hoon Degeimbre geconcentreerd het fornuis. Hij is van Koreaanse afkomst, werd in België opgevoed, wilde apotheker worden, maar raakte in de ban van wijn. Hij ging aan de slag in de eetzalen van bekende restaurants ( La Truffe Noire, Bruneau enzovoort). Zeven jaar geleden nam Sang-Hoon zelf plaats aan het fornuis. In de beginperiode vertrok de nieuwbakken kok voor zijn gerechten vooral vanuit de smaak van de begeleidende wijn: zo ontstonden boeiende ensembles. Bovendien geeft de kok Aziatische toetsen aan zijn gerechten en waakt hij bij het bereiden nauwgezet over temperatuur en tijd. Zijn creaties zijn intelligent en zuiver van smaak. JONG TALENT Restaurant-hotel In de Wulf Wulvestraat 1, 8951 Dranouter tel. 057 44 55 67 Maandag en dinsdag gesloten. Voor de grote verrassing moet u helemaal naar Dranouter, waar de 23-jarige kok Kobe Desranaults de meest verwende lekkerbek paf laat staan. Hij werd opgeleid in Oud Sluis (Sluis) en Commerç 24 (Barcelona), waar hij zag hoe de koks bereidingen uit de klassieke Spaanse keuken in een nieuw kleedje staken. Kobe werd door zijn moeder naar huis geroepen omdat zij hulp nodig had in de keuken. Moeder Heide Foulon verbouwde met bescheiden middelen een oude hoeve, waar zij aanvankelijk eenvoudige landelijke bereidingen serveerde. Met de komst van Kobe veranderde alles. De jonge kok kookt vernieuwend en verrassend. ZEN-ZUIVER Restaurant Inada Bronstraat 73, 1060 Sint-Gillis tel. 02 538 01 13 Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Zwart, grijs en wijnrood zijn de overheersende kleuren van de nieuwe, sobere en strakke inrichting van restaurant Inada. Voor eigenaar en chef-kok Saburo Inada betekent het woord 'keuken' meer dan alleen maar koken. Voor deze aimabele man, die zich 29 jaar geleden tot het boeddhisme bekeerde, dient de keuken vreugde en vrede te brengen. Saburo is 56 jaar oud en heeft in zijn carrière vele jonge koks op het goede pad gezet. Hij kookt zen-zuiver Frans met eersteklas producten. Het viergangenmarktmenu (40 euro) biedt topkwaliteit tegen een democratische prijs. WAAR VOOR JE GELD Restaurant Le Fou du Roy Chaussée de Tirlemont 218, 1370 Jodoigne tel. 010 81 49 51, www.lefouduroy.be Maandag en dinsdag gesloten. In Wallonië is uit eten gaan goedkoper. Er is dus reden om bij Tienen de taalgrens over te wippen om wat verder, juist voor Geldenaken, te stoppen bij Le Fou du Roy. Het eethuis ligt in een zijvleugel van een oude herenhoeve. Binnen verrast de verzorgde inrichting. Chef-kok en gerant van het restaurant en de bijbehorende fijnkostboetiek is de jonge Jean-Michel Marbehant. Hij kreeg een eersteklas opleiding en zijn gerechten zijn geënt op de klassieke Franse feestkeuken. Grote trekpleister is het viergangenmenu. ELEGANT KUSTRESTAURANT Restaurant Jardin Tropical Zwaluwenlaan 12 (hoek Nellenslaan) 8300 Knokke tel. 050 61 07 98, www.jardintropical.be Woensdag en donderdag gesloten. Een sterke opkomer aan de kust is het openkeukenrestaurant Jardin Tropical. In de loop der jaren wist eigenaar en chef-kok Christophe Van den Berghe zijn gerechten permanent te verfijnen en te actualiseren. Zij vrouw Evy ontpopte zich tot een charmante en efficiënte gastvrouw. Populair zijn de driegangenlunch met keuze (35 euro) en het menu jeunes restaurateurs d'Europe (55 euro). Wij genoten van spijs en drank en waren enthousiast omdat alle smaken juist zaten, de gaartijden werden nageleefd en de presentaties een plezier voor het oog waren. JONGE KOK Restaurant Marcus Kleine Klijtstraat 30, 8540 Deerlijk tel. 056 77 37 37 Maandag en dinsdag gesloten. Eigenaar en hofmeester Davy Steelandt ontvangt in zijn verbouwde huis in hoevestijl bezoekers met de gratie en de flair van een maître d'hôtel uit vervlogen tijden. Hij werd opgeleid in toprestaurants en heimwee naar de verfijning en het werken op niveau deden hem besluiten om zijn bistro te veranderen in gastronomisch restaurant. Hij engageerde de piepjonge kok Jason Blanckaert, die kan bogen op twee jaar keukenervaring in het vermaarde eethuis Hof van Cleve (Kruishoutem). Het visitekaartje is het Menu Marcus, dat staat geafficheerd als "stijlvol gastronomisch menu, aangepast aan het seizoen en de marktaanvoer" en is opgebouwd uit vier gangen (45 en 60 euro met bijpassende wijnen). CULINAIRE HOOP Restaurant Dôme Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen tel. 03 239 90 03 Maandag en dinsdagmiddag gesloten. Een hoopgevende nieuwkomer in Antwerpen is Dôme van de Franse kok Julien Burlat en de Vlaamse Sophie Verbeke. Het gebouw werd in 1893 als café gebouwd door Jos Bascourt, de architect die menig burgerpaleis aan de Cogels Osylei op zijn naam heeft staan. Aan de receptie staat Sophie Verbeke. Zij studeerde voor handelsingenieur en was voorheen commercieel medewerkster bij Dries Van Noten. Kok Julien Burlat komt uit de Rhône-streek en ging in de leer bij Franse superchefs als Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud. Burlat presenteert een persoonlijke interpretatie van de keuken van de waarheid, waarbij hij de seizoenen respecteert en via de juiste technieken en juiste gaartijden eersteklas ingrediënten met respect benadert.