Ticto opent deuren met kleuren

© Dieter Telemans

Het jonge technologiebedrijf Ticto heeft een innovatieve manier ontwikkeld om mensen te identificeren. Het badgesysteem droeg bij tot de beveiliging van de Oscaruitreiking. Een investeringsronde moet de verdere productontwikkeling financieren.

Toegangsbeveiliging is belangrijker dan ooit. Toch schieten heel wat toepassingen tekort, ondanks hun vernuftige technologie. Dat stelde ook Johan Vinckier vast. Als voormalige CIO bij bpost was hij nauw betrokken bij de invoering van de Belgische elektronische identiteitskaart. Ook in zijn latere functie als consultant constateerde hij dat toegangsbadges vaak onvoldoende garanties bieden. “Iemand kan een geldige badge hebben, maar dat betekent nog niet dat die persoon op eender welk tijdstip op gelijk welke plaats aanwezig mag zijn”, illustreert Bart Vansevenant, een medeoprichter van Ticto. “In de praktijk bleek zoiets moeilijk te controleren.”

Dus bedacht Vinckier een visuele manier om aan te geven of iemand de toelating heeft op een specifiek moment op een bepaalde plaats te zijn. Het klassieke systeem met een groen en een rood lichtje bleek kwetsbaar voor vervalsing. “Het Ticto-concept is even eenvoudig, maar het is wel waterdicht”, zegt Vansevenant. “Elke persoon die op een bepaalde plaats aanwezig mag zijn, heeft een badge die dezelfde kleur toont. Die kleur verandert op een onvoorspelbare manier op exact hetzelfde tijdstip bij elke gemachtigde persoon. Door simpelweg rond te kijken zie je meteen wie wel of niet in de ruimte hoort te zijn.”

In het voorjaar van 2015 presenteerde Johan Vinckier zijn idee op ‘s werelds grootste conferentie over cyberveiligheid in San Francisco. Tot zijn eigen verbazing werd hij verkozen tot de op een na meest innovatieve beveiligingsspecialist. Dat zette hem ertoe aan zijn gepatenteerde idee om te vormen tot een bedrijf. Hij ging op zoek naar mensen om zijn onderneming mee op te zetten en vorm te geven. In september 2015 richtte hij samen met Maarten Vandenbroucke, Maarten Van Speybroeck en Bart Vansevenant (zie kader Wie is wie?) de nv Ticto op. De hoofdzetel bevindt zich in Zellik en er is ook een vestiging in San Francisco.

Prototype

In december 2015 rondde het jonge bedrijf zijn eerste financieringsronde van 3,5 miljoen euro af. Een groep van meer dan twintig vooraanstaande captains of industry nam eraan deel, samen met de investeringsmaatschappij LRM. Het eerste functionele prototype, de Tictopass, werd ontwikkeld en uitgetest bij proefklanten in Europa en Amerika. Die projecten leverden een gemengde feedback op. Het concept van visuele autorisatie werd als zeer sterk ervaren, maar dat de multifunctionele toepassing een integratie vereiste met bestaande toegangscontrolesystemen, werd door sommigen als een handicap ervaren.

“We besloten de focus te verschuiven naar een product dat veel eenvoudiger in te voeren is”, zegt Vansevenant. “Dat resulteerde in de Ticto Pin, een product dat gericht is op event security en de bescherming van personen.” Samen met het Amerikaanse bedrijf Security Industry Specialists, dat beveiligingsdiensten levert aan bekende bedrijven in Silicon Valley, werd vorig najaar de eerste versie ontwikkeld. Een verfijnde variant werd ingezet tijdens de 89ste Oscaruitreiking. De reacties waren erg positief. Voor het eerst konden bewakingsagenten hun collega’s vanop afstand duidelijk en met zekerheid herkennen.

Doelgroep

Met de Ticto Pin focust het bedrijf nu op de West-Europese en de Amerikaanse nichemarkt van eventbeveiliging en lijfwachten. “We hopen in de komende drie maanden een eerste handvol commerciële klanten te kunnen overtuigen”, zegt Vansevenant. “De volgende doelgroep is de veel grotere markt van private en publieke bedrijven waar werknemers, onderaannemers en bezoekers rondlopen met badges. Daarvoor ontwikkelen we een digitale badgehouder, waarin je je bestaande toegangskaart schuift. De houder leest dan je identiteit en valideert via een beveiligde verbinding of je gemachtigd bent in een bepaalde zone aanwezig te zijn. Een onvoorspelbare sequentie van kleuren, die voor elke geautoriseerde persoon op dat moment dezelfde is, geeft uitsluitsel.”

De achterliggende softwarearchitectuur kwam er in samenwerking met professor Bart Preneel, een autoriteit in databeveiliging. Over enkele weken gaan de eerste proefprojecten van start.

“Ons volgende doel is de badgehouder permanent te introduceren in een vijftal private en publieke organisaties”, verklaart Bart Vansevenant. “We werken daarvoor al samen met een groot sportmerk, een belangrijke telecomspeler in de Verenigde Staten en enkele internationale veiligheidsorganisaties. Intussen bereiden we een nieuwe investeringsronde voor. Die moet ons toelaten een verkooporganisatie op te zetten en de verdere productontwikkeling te financieren. De eerste contacten met durfkapitaalfondsen zijn al gelegd.”

Roel Van Espen, fotografie Dieter Telemans

“Een onvoorspelbare sequentie van kleuren, die voor elke geautoriseerde persoon op dat moment dezelfde is, geeft uitsluitsel”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content