Thuiswerken wordt tuinwerken

CHARLOTTE RENSON EN BRUNO CLAEYS "Ook thuis willen de mensen werk en privé scheiden."

Trends selecteert grensverleggende thema’s en verhalen. Amani Spaces verdient het label omdat het thuiswerk aangenamer probeert te maken. Corona heeft de Belg leren thuiswerken. De start-up Amani Spaces wil hem nu leren tuinwerken. De modulaire tuinkantoren van Amani Spaces combineren prefabbouw met design en comfort op maat.

Een bos, een weide met grazende schapen en een vijvertje. Naast het vijvertje staat een strak vormgegeven houten constructie met grote glaspartijen. Het is de werkplek van Charlotte Renson en Bruno Claeys, de bezielers van Amani Spaces. “Een ruimte kan een grote impact hebben op het gemoed en het welbevinden van mensen”, zegt Charlotte Renson. “Dat boeit mij al lang en het was de beweegreden om Amani Spaces te starten. We willen bijgebouwen creëren waar mensen zich goed voelen en het beste van zichzelf kunnen geven.”

Charlotte Renson richtte eind 2020 Amani Spaces op en haalde al snel burgelijk ingenieur-architect Bruno Claeys aan boord. De coronacrisis heeft de lancering versneld. “We wilden van dat momentum gebruik maken om ons concept te introduceren”, stelt Charlotte Renson. “Thuiswerken heeft veel voordelen, maar mensen ervaren ook wel dat het niet altijd gemakkelijk is. Een hele dag aan de keukentafel werken is niet comfortabel. Mensen willen privé en werk ook kunnen scheiden. Een werkplek in een bijgebouw helpt daarbij.”

“We sluiten geen compromissen in comfort”, vult Bruno Claeys aan. “Ventilatie, verwarming, koeling, akoestiek en zonwering moeten allemaal top zijn. Zoals je het thuis zou willen, maar dan op een plek waar je in alle rust – ‘amani’ betekent ‘rust’ in het Swahili -kunt werken.”

Amani Spaces werkt samen met interieurarchitecten en enkele toonaangevende bedrijven in de bouwsector. Een van die bedrijven is Renson. Charlotte Renson is de dochter van Paul Renson, de oprichter en CEO van de gelijknamige West-Vlaamse specialist in ventilatie, zonwering en outdoorliving. “Onze units bouwen we voorlopig in een atelier dat we huren van Renson, maar Amani Spaces staat voor de rest volledig los van het bedrijf”, benadrukt Charlotte Renson.

Personaliseerbare prefab

Amani Spaces is lang niet de enige aanbieder van bijgebouwen voor kantoorgebruik. “Grosso modo kun je het aanbod opdelen in twee categorieën”, zegt Renson. “Er zijn de maatwerkers. Zij ontwerpen en bouwen volledig op maat van de klant. Dat is een vrij tijdrovende manier van werken. De andere categorie is de prefab. Dat is een veel snellere oplossing. De installatie kan in één dag gebeuren, maar het nadeel is dat je vaak moet inboeten op keuzevrijheid, esthetiek en comfort. Wij willen beide concepten verenigen. Onze bijgebouwen worden snel geleverd en geplaatst, maar we hebben ook veel aandacht voor design en comfort.”

Daarom ontwikkelde Amani Spaces een modulair plug-and-play-concept. “Alle units zijn opgebouwd uit standaardpanelen die heel gemakkelijk in en uit elkaar kunnen worden gehaald”, legt Bruno Claeys uit. “De opstelling van die panelen, de kleuren en het afwerkingsmateriaal kan de klant kiezen.” Dat laat ook veel speelruimte voor de oppervlakte van de units. Elk segment is vier meter breed en een meter diep. Voor een tuinkantoor van 40 vierkante meter volstaat het dus om tien modules aan elkaar te koppelen. Door spievormige modules toe te voegen kan de klant ook de oriëntatie van een deel van de unit een eigen draai geven. “De maten van de modules zijn niet zomaar gekozen”, zegt Charlotte Renson. “Om een fijn ruimtelijk gevoel te creëren heb je die vier meter echt wel nodig.”

Vandaag investeren bedrijven veel geld in wagens voor hun medewerkers. Waarom zou je dat niet kunnen doen voor thuiswerk?

Renson en Claeys betwisten dat de grote personaliseerbaarheid de prijs zou opdrijven. “Voor een standaardafwerking moet je rekenen op ongeveer 2200 euro per vierkante meter”, zegt Bruno Claeys. “In die prijs zijn alle technieken – zoals verlichting, verwarming, ventilatie – inbegrepen.” Maar ze bevestigen ook dat een zekere mate van standaardisatie een vereiste is. “We mogen ons niet verliezen in maatwerk”, zegt Charlotte Renson. “We willen er echt een geïndustrialiseerd product van maken dat op grote schaal gebruikt kan worden. De huidige markt is sterk gefragmenteerd en dat heeft te maken met de transporteisen en -kosten. Uiteindelijk vervoer je bij het transport van zo’n module veel lucht. Dat speelt in de kaart van kleine, lokale spelers. Het is onze ambitie ook over de landsgrenzen te werken. Met ons systeem maakt het weinig uit of de assemblage hier of in Frankrijk gebeurt.”

Vakantie in eigen land

Amani Spaces mikt in de eerste plaats op kleine zelfstandigen en vrije beroepers die hun werkomgeving willen professionaliseren en scheiden van hun woonomgeving. “Maar er is ook interesse van bedrijven die over een mooi bedrijfsperceel beschikken en daar enkele units willen plaatsen”, zegt Bruno Claeys.

Zullen bedrijven ook voor hun thuiswerkende medewerkers investeren in een Amani Space? “We hebben het er al over gehad met enkele bedrijfsleiders en ze vonden het nog niet zo’n gek idee”, antwoordt Bruno Claeys. “Vandaag investeren bedrijven om fiscale redenen veel geld in wagens voor hun medewerkers. Waarom zou je dat niet kunnen doen voor thuiswerk?”

Tegelijk wijzen Renson en Claeys erop dat de units ook inzetbaar zijn voor andere doeleinden. “Voor kangoeroewonen bijvoorbeeld”, zegt Charlotte Renson. “En we hebben ook al enkele aanvragen gekregen van mensen die een Amani Space willen gebruiken als vakantiewoning in de Ardennen. Vakantie in eigen land is nog zo’n trend die door corona een boost heeft gekregen.”

‘Interessant voor zelfstandigen en kmo’s’

Uit enquêtes van het consultancybedrijf BDO en het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Hogeschool Odisee blijkt dat ongeveer negen op de tien Belgische werknemers ook na de coronacisis enkele dagen per week willen thuiswerken. Een enquête van SD Worx leert dan weer dat bijna 90 procent van de Belgische werkgevers plant om telewerk te blijven aanbieden.

Opent dat perspectieven voor de markt van tuinkantoren zoals die van Amani Spaces? “In de eerste plaats moet je de ruimte hebben om een tuinkantoor te kunnen plaatsen”, zegt Ronny Nuten, hoofd van de kantoorafdeling bij de vastgoedadviseur Hugo Ceusters. “En ja, thuiswerken zal ongetwijfeld meer ingeburgerd raken, maar niet voltijds. De meeste mensen zullen twee à drie dagen thuiswerken. Dat betekent dat zo’n tuinkantoor wel heel veel leeg zou staan.” De financiering is volgens Nuten de grootste drempel. “De kans dat een werkgever dit zal willen financieren, lijkt me heel klein”, zegt hij. “Voor zelfstandigen is het natuurlijk anders. Daar zie ik wel potentieel. Ook voor de kmo-markt lijkt me dit een geschikt concept. Als je op je bedrijfsterrein nog ruimte overhebt, is het interessant zo extra kantoorruimte te creëren.”

2200 euro

per vierkante meter kost een standaard- tuinkantoor van Amani Spaces.

Thuiswerken wordt tuinwerken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content