Thuiswerk kan gezondheid schaden

Drie op de vier thuiswerkers kampen met minstens één ernstige fysieke of psychosociale klacht, leert een enquête van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk Idewe.

1 Let op ergonomie

De meest voorkomende klachten zijn pijn aan de nek, de rug of de schouders. Ongeveer één op de twee thuiswerkers heeft daar last van. “Bij 90 procent staat de bureaustoel thuis niet goed afgesteld. Bij de medewerkers op kantoor is dat wat minder, maar toch nog altijd 73 procent”, weet Lode Godderis, de CEO van Idewe. Het is de bedoeling dat u met platte voeten op de grond kan steunen, wanneer u op uw stoel zit. Uw bekken moeten boven uw knieën zijn. De tafel moet op ellebooghoogte staan, met de ellebogen in een hoek van 90 graden. Veel afwisselen, tussen zitten en staan bijvoorbeeld, vermindert de impact van een slechte houding.

2 Varieer in vergadervormen

Thuiswerkers zitten meer voor een scherm. “Je klikt van de ene vergadering naar de andere. Vroeger moesten medewerkers zich naar de vergaderruimte verplaatsen”, zegt Godderis. Vandaag grijpen we te vaak terug naar de videoconferenties, die meer concentratie vragen dan een fysieke vergadering of een telefoongesprek. Als thuiswerken niet langer raadzaam is, moeten we bewuster de keuze maken tussen een fysieke, een digitale of een wandelvergadering.

3 Meer en beter communiceren

Godderis: “Hoe goed mensen zich thuis voelen, hangt af van de mate waarin sociaal contact met de leidinggevende en de collega’s mogelijk is.” Heel wat thuiswerkers hebben het gevoel dat ze belangrijke informatie missen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content