Thought-provoking case for a maximum wage (rather than a minimum wage) http://zite.to/UWx5hT

Dries Buytaert, de chief technology officer van de informaticadienstenverlener Acquia, stuurt zijn 29.000 volgers naar Vox.com. Harvard-alumnus Mat-thew Yglesias zet er zijn publiek aan het denken over een maximumloon, naar analogie met het minimumloon.

Maximumlonen bestaan al, zelfs in de VS. Yglesias citeert de NBA-basketbalcompetitie, die in het contract met de spelersbond de vergoedingen beperkt. Hoogvliegers Kobe Bryant en Dirk Nowitzki verdienen daardoor dit jaar ‘slechts’ 23,5 en 22,7 miljoen dollar bij hun clubs, volgens Forbes. De salarisbeperking leidde tot een loonstijging voor minder bekende spelers — de loonspanning is nu 1 op 20, debutanten daargelaten — en tot de vaststelling dat toppers echt niet stoppen omdat ze niet méér verdienen, schrijft Yglesias.

Tijdens de oorlogsjaren bedroeg de belasting op toplonen 90 procent in de VS. Dat had hetzelfde effect als een maximumloon. Firma’s geven geen loonsverhogingen als 90 procent daarvan naar de fiscus gaat. President Kennedy verlaagde de hoogste aanslagvoet naar 70 procent. President Reagan deed de rest. In 1986 was het nog 28 procent. Meer financiële ongelijkheid zou de groei stimuleren, heette het. De ongelijkheid kwam er, stelt Yglesias, de groei niet.

Het linkse Economic Policy Institute (EPI) berekende vorig jaar dat inkomens van CEO’s in de VS tussen 1978 en 2012 met 876 percent stegen, terwijl het uurloon van de productiewerknemers in de privésector met 5 procent omhoogging. Het inkomen van CEO’s steeg meer dan twee keer zo snel als de reële groei van de beurzen. Josh Bivens en Lawrence Mishel van het EPI argumenteren dat de toppers gewoon meer betaald worden dan nodig is om ze aan te trekken en productief te houden. Dat is economisch inefficiënt. Omdat die lonen economisch inefficiënt zijn, kunnen ze ook afgeroomd worden zonder de economie te schaden.

Sterker nog, schrijft Yglesias, er is nu onderzoek van Benjamin Lockwood, Charles Nathanson en Glen Weyl van Harvard en Chicago dat erop wijst dat de Reagan-belastinghervorming het toptalent naar financiële en juridische carrières heeft gestuurd, ten koste van onderwijs en onderzoek. Dat heeft de economische productie verminderd, terwijl de topverdieners een groter stuk van de inkomsten vóór belastingen inpikten. “In plaats van de middenklasse een kleiner deel van een grotere koek te geven, zodat iedereen er beter van werd, gaven de hervormingen een groter stuk van een kleinere koek aan de rijken, zodat alleen die er beter van werden”, vat Yglesias samen. Een toploonbeperking zou het land welvarender maken én de rijkdom breder verdelen.

“Zoals in de NBA-competitie, wil je bereiken dat top-CEO’s, net als topatleten, nog altijd hard wedijveren voor geld en eer, maar dat een groter deel van de bedrijfsopbrengsten naar de middenklasse stroomt”, stelt hij.

Dries Buytaert zelf is zo’n topatleet, op weg naar een beursgang in 2015. “Ik geloof in een nieuw soort kapitalisme, een gezond kapitalisme, met bedrijven die hun personeel goed behandelen en waarbij iedereen kan delen in het succes”.

In Tweetspraak belicht de redactie een opmerkelijke tweet van de voorbije week.

@BRUNOLEI46

“Ik geloof in een soort kapitalisme waarbij iedereen deelt in het succes”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content