Thomas Péan, regionaal verantwoordelijke van DNCA Finance

1 CASH: Waarom verdient een long-shortstrategie een plaats in een evenwichtige beleggingsportefeuille?

THOMAS PÉAN: Na de financiële crisis waren onze cliënten vragende partij voor een aandelenfonds dat minder afhankelijk zou zijn van de wispelturigheid van de beurs. Het moest een beleggingsfonds zijn dat het goed doet als de markten stijgen, maar dat geen klappen hoeft te incasseren als er minder goede tijden aanbreken. Met andere woorden: een marktneutraal product dat niet wordt afgestraft door de tendens van de markt.

Maar we wilden niet werken met ondoorzichtige derivaten en hefboomeffecten. Het enige wapen dat we wel wilden inzetten om ons te beschermen tegen de grillen van de markt, was het shorten van aandelen.

2 Maar met dat soort fonds loopt de belegger nog altijd het risico op een daling.

PÉAN: Onze doelstelling is om jaar na jaar een rendement aan te bieden dat 300 tot 500 basispunten hoger ligt dan de Eonia-rente, en dat te koppelen aan een lagere volatiliteit dan die van de Eurostoxx 50. De maximale volatiliteit die we voor onszelf hebben vastgesteld, bedraagt 5 %. Het fonds blijft uiteraard een aandelenfonds, maar het inherente risico van dat type fonds wordt geneutraliseerd door de afwisseling van longposities (aankoop) met shortposities (verkoop). De selectie van aandelen volgens een duidelijke strategie, gebaseerd op de studie van de fundamentals, stelt ons in staat om in de groene cijfers te blijven, ondanks de woelige tijden op de huidige markten.

3 Wat is uw beleggingsstrategie op dit moment?

PÉAN: We denken dat de Europese waarden momenteel aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan hun tegenhangers in de Verenigde Staten en de opkomende landen. Dat is trouwens ons uitgangspunt bij al onze beleggingen. We hebben in het long-shortsegment een voorkeur voor defensieve sectoren die een hoog dividend bieden. We staan vooral open voor aandelen die een hoog rendement koppelen aan een onafhankelijkheid van de cycli. Een goed voorbeeld daarvan is France Télécom. Dat aandeel noteert met een koers-winstverhouding van amper 6 en biedt een dividendrendement van 9,1 %. Het is typisch een aandeel dat een plaats verdient in het longgedeelte van onze portefeuille.

We staan minder positief tegenover sommige sectoren zoals de nutsector, die momenteel te weinig cash genereren, en dure sectoren als de drankensector, die kunnen lijden onder de tendens bij de consumenten om zich in de huidige onzekere tijden steeds meer te richten op goedkopere producten en de duurdere alsmaar vaker te mijden.

4 Zijn de prestaties van een long-shortfonds niet in grote mate afhankelijk van de deskundigheid van de beheerders?

PÉAN: De kwaliteit van de beheerders is inderdaad belangrijk. Maar de algemene strategie en de visie op de markten wordt in ons geval gedeeld door de hele groep. Onze sectorale visie is het resultaat van een denkproces in teamverband. Maar u hebt gelijk als u zegt dat een goede beheerder voor dit type fonds belangrijk is. Het is niet vanzelfsprekend dat een goede beheerder van een traditioneel fonds ook goede resultaten behaalt met een long-shortstrategie. Dat is de reden waarom DNCA een beroep heeft gedaan op Cyril Freu en Mathieu Picard om het fonds te beheren. Cyril Freu heeft een long-shortportefeuille beheerd tussen 2006 en 2009 bij IXIS CIB (nu Natixis) en Mathieu Picard was analist en beheerassistent voor de fundamentele long-shortportefeuille van IXIS CIB. (C)

leonardo invest miura ISIN-code: lu0462973347

De selectie van aandelen volgens een duidelijke strategie, gebaseerd op de studie van de fundamentals, stelt ons in staat om in de groene cijfers te blijven, ondanks de woelige tijden op de huidige markten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content