‘This is going to be great’

Philippe Vander Putten wordt op 1 september de nieuwe CEO van het BOIC. “Ik wil mijn ruime ervaring ten dienste stellen van de sportwereld.”

“Iedereen die met hem heeft gewerkt, weet wat een geluk het is voor de sportwereld dat ze Philippe konden overtuigen. This is going to be great”, facebookte Philippe Rogge, de zoon van IOC-voorzitter Jacques en een voormalige topmanager van Belgacom, nadat was bekendgemaakt dat Philippe Vander Putten vanaf september het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) gaat leiden.

Al wordt de nieuwe sportieve uitdaging van de tweetalige Dilbekenaar geen pleziertochtje. “Philippe Vander Putten begraaft zichzelf levend als nieuwe CEO@BOIC. Wat zal die schrikken”, twitterde Hans Vandeweghe, een voormalige sportjournalist en de algemeen directeur van Wielerbond Vlaanderen.

Olympische waarden

Het BOIC draait op een budget van ongeveer 5 miljoen euro per jaar. In een olympisch jaar komt daar 3,8 miljoen euro bovenop, waarvan 800.000 euro voor de Paralympics. Maar het leeuwendeel van de 33 miljoen euro aan subsidies die jaarlijks naar topsport gaat, komt van de regio’s. Die nemen ook de sportieve voorbereiding van de atleten voor hun rekening. Daardoor is de rol van het BOIC beperkt tot het opstellen van de selectiecriteria, het vervoer naar de stages en de competities, en de coördinatie van de samengestelde teams, zoals die rond de twee hockeyploegen.

Een te groot deel van het geld voor topsport komt in ons land van de overheid. Nederland haalt een klein derde daarvan uit sponsoring, onder meer door een regionaal gerichte aanpak en een focus op de sportclubs. In België ligt dat percentage een hoop lager.

Die uitdagingen kunnen een kolfje naar de hand van Vander Putten zijn. De voormalige deejay en voetballer van Dilbeek Sport haalde een MBA aan de Louvain School of Management. Hij deed werkervaring op bij Procter & Gamble en L’Oréal, voordat hij bij Kraft Foods opklom van verkoopdirecteur tot vicevoorzitter Europa. Tussendoor werd hij in 1994 Marketeer van het Jaar. In 1998 werd hij CEO en later voorzitter van Proximus, waar hij een goed team vormde met de te vroeg overleden topman John Goossens.

“Vander Putten is de beste CEO die ik ooit heb gehad”, vindt Luc De Groote, destijds directeur corporate affairs. “Een groot EQ, een groot IQ. Streng ook, maar rechtvaardig. Hij is ad rem, luistert zeer goed, heeft een heel groot vertrouwen in zijn medewerkers en kan goed delegeren. Philippe kon op een zeer flamboyante en energieke manier zijn directiecomité aansturen, zonder veel tussenbeide te komen. Hij kon mensen trots maken dat ze bij Proximus werkten.”

Kalme persoonlijkheid

Brussels Airlines werd in 2006 zijn nieuwe habitat. Maar hij en voorzitter Etienne Davignon kregen meningsverschillen over wie wat moest doen, wat twee jaar later tot een afscheid leidde. “Ach, kosten besparen was hoe dan ook niet zijn sterkte”, meent een ex-topman van Brussels Airlines. “Hij is geknipt voor een groeimarkt. Een aangename kerel, maar hij heeft niet het profiel van een crisismanager.”

Vander Putten: “Wat moet een manager doen? Een visie ontwikkelen, de richting uitzetten, zorgen dat de communicatie doorstroomt over wat prioritair is en wat niet, delegeren, en de nodige aanpassingen doen als een strategie niet werkt. Ik heb bij Brussels Airlines ook besparingsmaatregelen genomen. En ze hanteren nu nog de groeistrategie die ik mee op poten heb gezet: langeafstandsvluchten en de samenwerking met Lufthansa.”

Zijn ervaring gebruikte hij als onafhankelijk bestuurder bij het voedingsbedrijf Vandemoortele (tot 2011), de vleesproducent Viangro en de koffieautomatenverdeler Fountain. Bij dat laatste bedrijf maakt hij, dixit CEO Paul Baeck, “een positieve en constructieve indruk. Hij is een kalme persoonlijkheid, die door zijn ruime ervaring afstand kan nemen van problemen.” Vander Putten is ook aandeelhouder en uitvoerend voorzitter van de informaticadistributeur Distec International, waar hij de expansie naar Frankrijk en Nederland begeleidde, en voorzitter van Clearphone, een bedrijf dat is gespecialiseerd in tijdelijke telefoonnummers.

Toegevoegde waarde

“Bij het BOIC wil ik mijn ruime ervaring ten dienste stellen van de sportwereld”, zegt Vander Putten. “Maar eerst wil ik met alle betrokken partijen praten, zodat ik een beeld heb van de toestand en de prioriteiten.” Het is wel duidelijk is dat hij op termijn de functies van de pensioengerechtigde secretaris-generaal Guido De Bondt en van marketingdirecteur Piet Moons wil samenvoegen.

“Mijn missie is geslaagd als ik toegevoegde waarde kan leveren, en daarin wordt bevestigd door de raad van bestuur. Mijn opdracht eindigt niet wanneer we een bepaald aantal medailles halen, want er is veel meer te doen dan alleen de Olympische Spelen.”

LUC HUYSMANS, BRUNO LEIJNSE EN WOLFGANG RIEPL, ILLUSTRATIE JANS CLAESSENS

“Philippe Vander Putten begraaft zichzelf levend als nieuwe CEO@BOIC. Wat zal die schrikken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content