THEATER IN VERVOERING

De verhuurder van geluidsapparatuur Dee sluit met het verhuisbedrijf Dockx een pact : Dee levert de culturele klanten, Dockx de wagens.

“De transportactiviteit is een experiment. We gaan één jaar proefdraaien. Voordien huurden wij op lange termijn de wagens van Dockx. Nu werken we samen. Dockx levert de wagens, wij de klanten.”

André Schneider, eigenaar van de eenmanszaak Dee, richtte onlangs met het verhuisbedrijf Dockx de nevenfirma Dee Transport Systems op. Het bedrijf transporteert voor derden, maar alleen binnen de culturele sector. Schneider vond in Dockx een kapitaalkrachtige partner om de activiteiten binnen zijn marktsegment uit te breiden. En dat betekent in de eerste plaats het leveren van geluidsapparatuur aan muziek- en theatergezelschappen. Daarvoor werd in 1985 de bvba Dee Sound & Lights opgericht. Later kwam er Dee Theatre Projects bij. En nu de transport-entiteit. De drie takken zijn onderling nauw verbonden en waren vorig jaar goed voor een omzet van 10 miljoen frank. Met André Schneider als vaste man en acht tot twaalf losse medewerkers. Onder meer door de samenwerking met Dockx verwacht Schneider dit jaar een omzetverdubbeling naar 20 miljoen frank.

“We verhuren niet zomaar opnamespullen, maar leveren een totaalpakket. We stellen, samen met de uitvoerders, de vraag : waar zitten de problemen.” Elektrische aansluitingen, transport, licht, geluid, tot zelfs een bespeelbaar theater steken in het aanbod. De klanten zitten wereldwijd : van het Canadese Ottawa, over Frankfurt, tot in Hongkong. In België wordt 40 % van de omzet gehaald, in het buitenland 60 %. Klanten in eigen land zijn onder meer de Brusselse KVS, Make it Happen, TMC, de Philharmonie van Vlaanderen of het KunstenfestivaldesArts. “Een goede verhuurprijs is belangrijk in onze sector. Maar vertrouwen, knowhow en service evenzeer. Wie een eenmalig concert organiseert, kan zich geen slechte geluidsinstallatie veroorloven.” Eén werknemer van Dee begeleidt steevast de opdrachten in het buitenland en werkt nauw samen met het personeel van het gezelschap.

Maar de investeringslast is zwaar voor het kleine Dee. Vorig jaar werd voor 7 miljoen frank nieuw materiaal gekocht. De gezamenlijke stock van geluidsmateriaal vertegenwoordigt 60 miljoen frank. Om de drie jaar wordt het materiaal afgeschreven. Of verhuurd aan lokale verenigingen, plaatselijke gezelschappen, als het zijn beste tijd heeft gehad.

ANDRE SCHNEIDER (DEE SOUND & LIGHT) Zware investeringslasten voor een klein bedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content