The Wooster Group

Hoewel het gezelschap niet langer de trendsetter is die het twintig jaar geleden was, blijft elk Brussels bezoek van The Wooster Group een belevenis. Verrassend ditmaal is de tekstkeuze van de New Yorkers: ‘To You, The Birdie!’ is een bewerking van ‘Phèdre’ van de zeventiende-eeuwse Franse schrijver Jean Racine.

The Wooster Group ontstond in 1980 uit de Performance Group, een van de boegbeelden van het politieke theater uit de jaren zestig en zeventig. Regisseuse Elizabeth LeCompte besloot echter een andere koers te varen en ging op zoek naar nieuwe vormen die ze samen met acteurs als Willem Dafoe, Spalding Gray, Kate Valk en wijlen Ron Vawter ontwikkelde. Heel wat tendensen die zich in het Nederlandse en vooral Vlaamse theater van de jaren tachtig doorzetten, werden mede door The Wooster Group ingeluid: het toenemende belang van de scenografie en van de persoonlijkheid van de spelers op het toneel, het zich toe-eigenen van bestaand tekstrepertoire op een manier die de verhaallijn naar het tweede plan schoof, het gebruik van videobeelden, enzovoort.

In het verleden ensceneerde The Wooster Group al stukken van Anton Tsjechov en Eugene O’Neill, maar zo ver in de tijd als Racine ging het gezelschap nog nooit. In ‘Phèdre’ (1677) wordt Phaedra, de tweede vrouw van koning Theseus, verliefd op haar volwassen stiefzoon Hippolytos. Die wijst haar af. De verwikkelingen die hierop volgen, veroorzaken hun beider dood. The Wooster Group situeert ‘Phèdre’ op een badmintonveld (de ‘bird’ uit de titel is Engels voor ‘badmintonpluimpje’). Kate Valk vertolkt Phaedra, een rijke, bedorven vrouw die op haar eentje tot niets meer in staat is. Willem Dafoe speelt Theseus, een narcistische supermacho wiens naakte torso via videobeelden monumentaal wordt uitvergroot. Een derde opvallende naam in de cast is die van Frances McDormand, de echtgenote van filmmaker Joel Coen, die in verschillende films van de Coen-broers (zoals ‘Fargo’) te zien is.

P. Anthonissen [{ssquf}]

The Wooster Group speelt ‘To You, The Birdie!’ (‘Phèdre’): van do 13/6 t/m wo 19/6 (behalve op ma 17/6), telkens om 20.30 uur, in het Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, Brussel.

Info: 02-201 59 59,

www.kaaitheater.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content