THE WILD SIDE OF FLANDERS

Frontline Productions van Eric Caroen produceerde vijf jaar lang het voorprogramma voor Kinepolis. Nu is het gefuseerd met Kinepolis Film Productions en maakte het de overstap naar de langspeelfilm.

Wie geregeld de bioscoop bezoekt, kent waarschijnlijk wel de kortfilms van Eric Caroen. Vooral de “Life On The Wild Side”-producties, die een sfeerbeeld scheppen van adventuresports zoals parachutespringen, behoren tot het vaste voorprogramma van de talrijke Kinepolis-zalen. “Vijf jaar geleden werkte Eric Caroen een voorstel uit om het voorprogramma voor Kinepolis te maken,” zegt Laurence Spittaels, producente bij Frontline Productions. De oubollige Belgavox-filmpjes moesten wijken voor een meer op jongeren gericht programma. Frontline Productions, met 50%-participatie van Kinepolis, was geboren.

Op eigen bodem kenden de kortfilms een groot succes, maar in het buitenland kreeg Eric Caroen ze moeilijk aan de man. Ze werden vaak geweigerd omdat ze te kort waren of omdat er geen originele muziek in zat. De beelden werden daarentegen wel verkocht aan het Amerikaanse wereldwijd opererende Image Bank, de grootste beeldbank ter wereld.

Frontline Productions wil zich nu concentreren op de productie van langspeelfilms. Dat heeft ook te maken met de herstructureringen binnen de Kinepolis-groep. Op een bepaald moment moesten alle bedrijven waarin Kinepolis participeerde een keuze maken: ofwel voor 100% Kinepolis worden, ofwel de groep verlaten. Eric Caroen koos voor Kinepolis. Frontline Productions smolt samen met de reeds bestaande productiedivisie in de groep: Kinepolis Film Productions ( KFP). “KFP stond in voor de productie van “Oesje”,” situeert Eric Caroen. Hij zelf werkte al als executive producer en financieel partner van Studio 100 aan “De Kabouterschat”.

Op dit moment staan er ook twee andere commerciële kanonnen op het programma. “Kiekeboe – De Film” gaat in principe deze zomer van start met een volledig Vlaamse cast. Als alles goed gaat, gaat de film dit jaar rond Kerstmis in première. Daarnaast werkt KFP aan een internationale langspeelfilm: “Trance Atlantic”. De film is gebaseerd op een scenario van Herman Portocarero, de schrijvende Belgische ambassadeur in Cuba.

Kinepolis Film Productions telt vier werknemers: zaakvoerder en executive producer Eric Caroen, zaakvoerder en gedelegeerd producent Geert Bert, die zich vooral samen met assistente Sabrina Terrijn met de financiering bezighoudt, en producente Laurence Spittaels die de sponsoring en de postproductie ter harte neemt.

Of het productiehuis met deze nieuw ingeslagen weg rendabel zal zijn, is nu nog moeilijk te zeggen (de omzet bedraagt nu 25 miljoen frank). Feit is wel dat door hun ervaring in kortfilms en door het grote succes van de “Life On The Wild Side”-reeks, nogal wat mensen in de Vlaamse productiewereld plannen met hen hebben om grote projecten op te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content