The survivor

De onverbiddelijke US Open op Winged Foot heeft opnieuw slachtoffers gemaakt.

De Australiër Geoff Ogilvy (29) heeft op het terrein van Winged Foot bij New York de Amerikaanse Open gewonnen. Op een parcours dat er af en toe bij lag als een slagveld. Dat blijkt zeer zeker uit de cijfers: Ogivly haalde het met vijf slagen… boven par.

Het was spannend van begin tot einde. Phil Mickelson leek lange tijd op de overwinning af te stevenen, rustig in de schaduw wachtend op zijn kans. Tiger Woods, de grootste rivaal van Mickelson, slaagde er niet in om een vuist te maken. Hij stond twaalf slagen boven par na twee ronden, en miste zo voor het eerst de cut in een major. Woods blijft dus steken bij tien overwinningen in een major, maar kon wel verzachtende omstandigheden inroepen. Hij kon zich deze keer niet optimaal voorbereiden. Na zijn derde plaats in de Masters van Augusta in april ging hij waken bij het bed van zijn terminaal zieke vader. De US Open was dan ook zijn wederoptreden. Zelfs een nummer één van de wereld kan in die omstandigheden niet beter presteren.

Voor de overwinning viel de beslissing op de afslag van de achttiende hole. Ogilvy was zijn slotkaart aan het tekenen, met een plus vijf, toen Mickelson op de tee stond. Voor de Amerikaan volstond een eenvoudige par om het toernooi te winnen. Maar er volgde een bogey, en de volgende dag een play-off. Helaas sloeg hij zijn drive links in het publiek. In plaats van dan opnieuw rustig zijn plaats op de fairway in te nemen en op de par vier naar een bogey toe te werken, zette hij alles op alles. Zowat 200 meter om de green te bereiken, over een gedroogde rough en gras dat door de toeschouwers plat was gelopen. Hij raakte een boom en de bal viel opnieuw op slechte grond. Deze keer moest hij wel rechtstreeks voor de green gaan. De bal belandde dan in een grote bunker, wat de zaken er niet eenvoudiger op maakte: hij kon de bal onmogelijk op de green krijgen. In plaats daarvan rolde het ding in de kleine rough aan de andere kant van de green. Hij maakte zijn approach gevolgd door een putt: dubbele bogey en geen Amerikaan op de erelijst, maar een Australiër. Die mocht zichzelf de opvolger noemen van de Nieuw-Zeelander Michael Campbell, die het toernooi in 2005 won.

Voor Ogilvy is dit de eerste overwinning in een major, net zoals dat een jaar eerder het geval was voor Campbell. De Australiër was in februari al de verrassende winnaar van het WGC-Accenture Match Play Champion-ship, en tijdens de laatste twee ronden op Winged Foot was hij een toonbeeld van precisie. Ogilvy is inderdaad iemand die de kunst begrijpt om zich te beheersen en olympisch kalm te blijven. Misschien wel omdat hij heel lang op een hoog niveau speelde zonder een toptoernooi te winnen. In 2004 voerde hij het Amerikaanse klassement aan, streek hij honderdduizenden dollars op, maar kon hij nooit winnen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content