The American way

Antwerpenaar Jack Boeckx wil het in de Verenigde Staten maken als professionele golfspeler.

Na vier en een half jaar studeren aan de universiteit van Charleston in South Carolina, heeft Jack Boeckx (23 j.) besloten om in de Verenigde Staten te blijven. Niet om er zijn MBA-diploma te verzilveren in de zakenwereld, wel om er zijn kans te wagen in de wereld van de professionele golfspelers.

“In de Verenigde Staten is het golfaanbod enorm,” aldus Boeckx. “Een groot verschil met Europa, waar profs alleen maar de European Tour en Challenge Tour kunnen spelen. Wie zich niet kan kwalificeren voor één van die twee tornooien, ligt er meteen uit. Hier werkt dat niet zo, en dat maakt de sport ook zwaarder.”

Jack Boeckx was de tweede Belg die zijn geluk beproefde aan een Amerikaanse universiteit, zes maanden na Didier de Vooght. Boeckx komt uit Antwerpen en nadat hij een tijdje bij Rinkven vertoefde, werd hij speler van Bossenstein. Hij wordt gecoacht door Pierre Michielsen. Toen Boeckx in mei 1998 zijn diploma behaalde aan het College of Charleston, werd hij uitgeroepen tot MVP (most valuable player) van de afgelopen twee jaar. Een niet misse titel, want Charleston behoort tot de Amerikaanse topdertig.

Boeckx, die ervan droomt om zich ooit te kunnen plaatsen voor de PGA Tour, speelt momenteel de Teardrop Tour, een competitie die plaatsvindt in de verschillende staten van het zuidwesten (Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida). Het is geen makkelijk leven, en evenmin goedkoop. Boeckx: “Ik betaal tussen 395 en 595 dollar inschrijvingsgeld en probeer eerst om dat bedrag eruit te halen. Ik hoop dat ik tegen volgend jaar een sponsor kan vinden.”

De voorbije zes maanden eindigde Boeckx in het Teardrop tornooi al drie keer bij de toptien en drie keer bij de toptwintig. Niet slecht, maar voorlopig onvoldoende om zijn kosten (tussen de 1000 en 1500 dollar per week) te dekken. “Ik vind dat mijn spel sterker is dan ooit tevoren. Mijn gemiddelde ligt maar een klein beetje boven de 71 slagen per parcours. Alleen moet ik nog wat meer ervaring opdoen. Ik speel alleen, zonder caddy, draag mijn eigen spullen, doe alles zelf. Als ik een technisch probleem heb, kan ik natuurlijk een beroep doen op mijn coach van het College, maar ik wil zoveel mogelijk zelf oplossen; hoe meer zelfvertrouwen ik heb, hoe beter. Ik werk dus met een video en analyseer mijn eigen spel. Ik heb vertrouwen in de toekomst. Volgende zomer krijg ik de kans om me te kwalificeren voor de Nike Tour.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content