TEX WORKS

Jobcreatie verboden

“Moet ik terugkeren naar Tunesië ?” vraagt Lassaad B’Dioui, gedelegeerd bestuurder van Tex Works zich vertwijfeld af. “Daar zijn geen controleurs van ministeries. Daar kan ik doen wat ik wil.”

Lassaad B’Dioui, Fransman van Tunesische origine, nam begin dit jaar de failliete jeanswasserij Tex Worksover. Hij wil tegen 1 mei overschakelen van een werkweek van 37,5 uur naar 32 uur mét loonbehoud (zie Trends van 14 maart, blz. 26). Hij wil zo het vertrouwen van de mensen winnen, om op die manier betere resultaten neer te zetten. Het personeel is enthousiast en dat laat zich merken : de zgn. “tweede kwaliteit” is teruggevallen van 24 % voor de overname tot 0,2 %. Naar eigen zeggen realiseert hij momenteel een rendabiliteit van 27 % op de omzet.

Maar op 22 april kwam de ontnuchtering met het bezoek van een ambtenaar van het ministerie van Tewerkstelling en Arbeid. De ambtenaar kwam een half uur te laat, telefoneerde dan 20 minuten en wist een kwartier later te vertellen dat de 32 uren enkel ingevoerd mochten worden met loonsvermindering. Anders wordt de loonstop doorbroken. “Ik kan onmiddellijk nieuwe jobs creëren, en het mag niet,” zucht Lassaad B’Dioui. “Ik begrijp het niet.”

Een dag later vergaderde de bedrijfsleider met de vakbonden. Die willen wel meegaan, maar ze stelden toch een loonsvermindering met 0,1 % voor. Kwestie van geen slapende honden wakker te maken. “Maar ik wil niet, ik wil niet met de voeten van mijn mensen spelen,” zegt B’Dioui.

De vakbonden wilden ook absoluut geen persbelangstelling. Een dag later stond er echter in Het Volk een artikel dat stelde dat Lassaad B’Dioui niet organisatorisch klaar was voor de 32 uren. “Ik ben in twee uur klaar, ik moet enkel de informatica wat aanpassen,” repliceert hij.

Lassaad B’Diouoi heeft nu een team van zes mensen samengesteld die als enige taak hebben het overtuigen van de administratie. “Je hebt in Trends toen gesuggereerd dat de premier met de bus naar hier moest komen kijken. Wel, als dat niet gaat, zullen wij met de bus naar hem gaan. Ik wil absoluut na de zomersluiting, op 5 augustus, met mijn systeem beginnen.”

Tegelijkertijd heeft Lassaad B’Dioui het kapitaal van 1,25 miljoen frank opgetrokken met 8 miljoen. Begin juni volgt nog een verhoging met 12 miljoen. Tegen eind dit jaar moet het 50 miljoen frank bedragen. Volledig eigen familiale middelen. “Wij werken totaal onafhankelijk van de banken,” zegt B’Dioui.

LASSAAD B’DIOUI (TEX WORKS) Kan en wil nieuwe jobs creëren, maar mag niet van het ministerie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content