Terug naar de groeilanden

Obligaties uit de opkomende landen blijven interessant voor beleggers die op zoek zijn naar rendement, zegt Maruf Siddiquee, fondsbeheerder van Deutsche Asset & Wealth Management.

In 2012 waren obligaties uit de opkomende landen nog hemels brood voor beleggers die op zoek waren naar rendement. In mei werd die activaklasse geconfronteerd met een forse correctie, na speculatie over het nakende einde van het stimuleringsprogramma van de Federal Reserve. Met een terugval van ongeveer 5 procent sinds 1 januari kon het fonds DWS Invest Emerging Markets Corporates de schade nog beperken.

Actief beheer

“De eerste reactie op het mogelijke einde van de quantitative easing heeft een drastische impact gehad op onze activa, temeer omdat de evolutie van de koersen in grote mate wordt bepaald door Amerikaanse economische indicatoren”, zegt Maruf Siddiquee, fondsbeheerder bij Deutsche Asset & Wealth Management. “Maar sinds juni hebben de koersen zich hersteld, omdat de grote westerse centrale banken herhaaldelijk te kennen hebben gegeven dat ze van plan zijn de basisrente laag te houden. Bovendien trekken de opkomende markten meer en meer de aandacht van institutionele beheerders zoals verzekeringsmaatschappijen, die op zoek blijven naar bronnen van rendement.”

“Terwijl beleggers vroeger investeerden in wereldwijde obligatiefondsen, zal hun voorkeur voortaan uitgaan naar beheerders die een onderscheid maken tussen landen en sectoren, en die de looptijd van de obligaties in hun portefeuille actief beheren. Ongeveer 50 procent van de historische prestatie van ons fonds is te danken aan onze selectie van waarden”, aldus Siddiquee. “Naast de fundamentele kenmerken van de ondernemingen mogen beleggers ook de evolutie van het fiscale en monetaire beleid van de landen waar die ondernemingen actief zijn, niet uit het oog verliezen.”

Rendement

DWS Invest Emerging Markets Corporates combineert zijn selectie van obligaties op basis van de fundamentele kenmerken van de ondernemingen met een doorgedreven macro-economische analyse. “Tussen 60 en 70 procent van de portefeuille is belegd in grote bedrijven, waarvan de activiteiten de landsgrenzen overschrijden. 20 à 25 procent wordt tactischer beheerd”, zegt Siddiquee. “We proberen bijvoorbeeld in te schatten welke bedrijven te lijden kunnen hebben onder geopolitieke spanningen of onder een economische vertraging in de ontwikkelde landen, en welke bedrijven kunnen profiteren van seizoensgebonden factoren op de markt. Die gebeurtenissen bieden kansen om ondergewaardeerde obligaties op te pikken. Onze portefeuille is bovendien ook goed gediversifieerd, met ongeveer 150 obligaties, waarvan het merendeel minder dan 1 procent van de portefeuille uitmaakt.”

Sectoren en landen

DWS Invest Emerging Markets Corporates vermijdt beleggingen in sectoren die in een negatieve cyclus zitten, zoals steenkool. Siddiquee: “Omgekeerd is de portefeuille overwogen in niet-cyclische sectoren zoals infrastructuur en telecommunicatie. We verkiezen om te beleggen in regio’s die fiscaal gezond zijn.”

DWS Invest Emerging Markets Corporates

W ISIN-code: LU0273170737

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content