TELEWERKEN 4. Mobiel in 95

Windows 95 is toegesneden op de mobiele pc-gebruiker. Zelfs als die thuis is.

Vorige week hadden we het over de Internet e-mail- en faxmogelijkheden van Windows 95. Maar dit nieuwe besturingssysteem, dat nu standaard wordt geleverd op de meeste thuiscomputers en op stevige portables, heeft nog vele andere funkties die de telewerker zullen aanspreken.

Zo kan u via Windows 95 prima inbellen op het netwerk van het bedrijf waarvoor u telewerkt. In principe tenminste, want 1) het bedrijfsnetwerk moet inbeltoegang voorzien en 2) het moet de kommunikatieprotokols gebruiken die in Windows 95 voorhanden zijn.

Wat het eerste betreft, aan de kant van het bedrijf moet een (netwerk)modem voorzien zijn. Bovendien moet er op de computer die het netwerk bestuurt zogenoemde remote access server software zijn geïnstalleerd : Netware Connect bijvoorbeeld als het om een Novell-netwerk gaat of Dial-Up Server (de vroegere Remote Access Service) in een Windows NT-netwerk. Deze hard- en software zorgen ervoor dat er afgezien van de kommunikatiesnelheid op het netwerk totaal geen verschil is tussen iemand die van buiten inbelt en iemand die lokaal is aangesloten.

Uw “client” installatie van Windows 95, tweede punt, moet dan wel dezelfde netwerkprotokols draaien. Dit kan nauwelijks een probleem zijn. Windows 95, recht-uit-de-doos, ondersteunt zowat alle populaire konnektie-, respektievelijk netwerkprotokols in omgevingen met Novell NetWare, met Unix of met de netwerkbesturingssystemen van Microsoft. De netwerkprotokols worden zelfs automatisch geïnstalleerd in uw dial-up verbinding. U kan ook verschillende netwerkprotokols tegelijk draaien, zodat u zonder meer kan omschakelen tussen inbellen op het Internet en inbellen op het bedrijfsnetwerk.

VIJF MINUTEN.

Met deze wetenschap kan u rustig de netwerkverantwoordelijke van uw bedrijf bellen en hem uitleggen wat u wil. Met de gegevens die hij u ter beschikking stelt, maakt u in Dial-Up Networking (onder Start/Programs/Accessories, zie Trends van vorige week) een inbelprofiel aan. Kies het ikoon Make new connection voor een hulpje dat u doorheen de definitie van de verbinding leidt. U geeft die verbinding een naam, Mijn Werk bijvoorbeeld, u stelt uw modem in (als dat nog niet is gebeurd), u geeft op vanwaar u belt, en u bent al halfweg. De ikoon van de nieuwe verbinding verschijnt in uw venster Dial-Up Networking.

U stelt de konnektie dan verder af door File/Properties te kiezen. Heeft uw bedrijf bijvoorbeeld Netware Connect geïnstalleerd als remote access server, dan klikt u Server Type aan en selekteert de optie NRN : Netware Connect. U slaat dat op en kontroleert onder Start/Settings/Control Panel, in het Network-ikoon, of het IPX/SPX compatible protokol is geïnstalleerd (kies anders Add/Microsoft en voeg het toe). Lager op hetzelfde scherm moet u Microsoft Client for Netware Networks selekteren. U klikt OK en u bent klaar.

Eens u zover bent, logt u in via Dial-Up Networking (dubbelklik op, in ons voorbeeld, Mijn Werk). Als u vervolgens het ikoon Network Neighbourhood aanklikt, dat direkt op uw startscherm staat, vindt u daar een overzicht van de faciliteiten waarover u als virtuele netwerkgebruiker beschikt : schijven, bestanden, diensten, enzovoort. U kunt files opvragen, wijzigen, opslaan, van op afstand laten afprinten of versturen, enzomeer. U kan via Exchange uw post beheren op het postkantoor van het lokale netwerk.

U kan zelfs toepassingen starten op de server en ze lokaal laten draaien op uw pc, maar dat is vanwege de lage kommunikatiesnelheid niet aan te raden, tenzij het a) een kleine toepassing is, of b) een commerciële toepassing die u zelden gebruikt. In dat laatste geval hoeft u geen eigen licentie te betalen op die toepassing : u gebruikt dan de groepslicentie van het bedrijf.

Interessant is ook dat u impliciete verbindingen kan hebben : u klikt dan, off line, op een verwijzing naar een bestand dat niet echt op uw pc staat, maar op het netwerk. Windows 95 start automatisch de dial-up konnektie om het bestand op te halen. Het werkt ook bij Internet-verbindingen, bijvoorbeeld als u off line klikt op een Bookmark in uw browser.

SYNKRONIZEREN.

Voor de volledigheid stippen we nog drie andere faciliteiten van Windows 95 aan die telewerkers aanbelangen.

– Hyperterminal (in Start/Programs/Accessories) is een zeer bruikbaar programma voor gewone computer-tot-computer verbindingen via modem. Dubbelklik Hypertrm. exe en volg de instrukties.

– My Briefcase, direkt op het startscherm van Windows 95 of installeerbaar via Start/Settings/Control Panel en dan Add/Remove Programs. Synkronizeert bestanden tussen twee computers. Praktisch : u kopieert bestanden die u geregeld naar huis meeneemt naar de Briefcase folder op uw portable (u sleept ze naar het Briefcase ikoon). Nadat u ze bewerkt heeft, kan u uw portable via een kabel met uw kantoorpc verbinden en Briefcase/Update selekteren. Windows vergelijkt dan de tijdstempels van de bestanden op uw desktop en op de portable en zorgt dat op beide de recentste versie blijft bestaan. Uw kantoorpc (de server) hoeft geen Windows 95 te draaien.

– Uitgesteld printen. Zelfs als er geen printer is aangesloten, kan u printkommando’s ingeven. Windows 95 slaat de bestanden op en zal ze beginnen printen wanneer een printeraansluiting wordt gedetecteerd.

BNL

Wie het onderste uit de kan wil van Windows 95, kan terecht bij Microsoft, Microsoft Windows 95 Resource Kit, ACA, ca. 2820 fr (NL). De Engelse editie kost ca. 1790 fr.

INBELLEN MET WINDOWS 95 Ruim voorzien van konnektie- en netwerkprotokols.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content