Telenet

Telenet was vele jaren de lieveling van de analisten en de beleggers op de Brusselse beurs. Dat was vooral te danken aan de opeenvolging van hoge dividenden en kapitaalverminderingen die het aandeel een hoog rendement meegaven. Het aandeel werd verder gedragen door overnamespeculatie na een eerder mislukt overnamebod van het Amerikaanse moederbedrijf Liberty Global. Na het wegvallen van het dividend en de tragere groei is de liefde tussen de beleggers en Telenet intussen flink bekoeld. Zo moest het aandeel dit jaar al 15 % inleveren.

Dat neemt niet weg dat Telenet er een indrukwekkend groeiparcours op heeft zitten, zelfs al werd die groei grotendeels gefinancierd met schulden. Die bedragen nu 4,76 miljard EUR of iets minder dan 4 keer de bedrijfskasstroom (ebitda). Maar dat is geen probleem, zolang de kasstromen hoog genoeg zijn om binnen de met de schuldeisers afgesproken limieten te blijven. En dat is het geval. Op Belgisch regelgevend vlak wordt Telenet voor de tarieven weinig in de weg gelegd, want samen met Proximus heeft de groep vrijwel een monopolie in België. De hoge tarieven in vergelijking met de buurlanden zijn daarvan het beste bewijs. Toch was Telenet lange tijd geen volwaardige telecomspeler. Het bedrijf had geen eigen mobiel netwerk en moest capaciteit huren bij concurrent Orange Belgium (ex-Mobistar). Aan die handicap kwam vorig jaar een einde door de overname van Base, de mobiele dochter van KPN die in België over een eigen netwerk beschikte.

Telenet betaalde 1,33 miljard EUR, een bedrag dat grotendeels met nieuwe schulden werd gefinancierd. De integratie van Base zal echter langer duren dan aanvankelijk werd gehoopt. Daardoor moest de huurovereenkomst met Orange in mei nog met een jaar worden verlengd, tot eind 2018. Daarna zullen, volgens CEO John Porter, wel de baten komen. Met een eigen mobiel netwerk kan Telenet nog meer gecombineerde bundels aanbieden (extra diensten) en kan het zich ook op het bedrijfssegment richten, tot nog toe vrijwel het exclusieve domein van Proximus en Orange. Telenet mikt tegen 2020 op synergievoordelen ten belope van 220 miljoen EUR. De integratiekosten van 5,2 miljoen EUR werden in het tweede kwartaal ten laste van het resultaat genomen.

Telenet sloot de eerste jaarhelft af met een omzet van 1,18 miljard EUR, 4 % meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door een meer ongunstige vergelijkingsbasis zal de groei in de tweede jaarhelft lager uitkomen. Telenet mikt voor het volledige boekjaar op een omzetgroei van 0 tot 2 %. De aangepaste ebitda klom 2 % hoger, tot 552,5 miljoen EUR. Hier wordt voor 2016 op een stabiele evolutie gerekend. Door een verlies op rentederivaten (82 miljoen EUR) en een vervroegde terugbetaling van de schuld (16,9 miljoen EUR) dook Telenet bijna 20 miljoen EUR in het rood. De vrije kasstroom steeg in het tweede kwartaal naar 128,4 miljoen EUR.

Conclusie

Samen met de royale aandeelhoudersvergoedingen is ook de aantrekkingskracht van Telenet bij de beleggers fel geslonken. Het aandeel presteert ondermaats. De marges staan onder druk en tegen meer dan 8 keer de verwachte ebitda is Telenet ook niet goedkoop. Behoudens een uitkoopbod van moederbedrijf Liberty Global (louter speculatief) zullen beleggers nog wat geduld moeten oefenen.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content