Telenet blijft de poortwachter

Stijn Fockedey

‘Eén Telenet-decoder om alle streamingdiensten te regeren, één Telenet-decoder om hen te vinden, één Telenet-decoder die hen in duisternis zal binden.’ Het commerciële plannetje van Telenet achter de nieuwe streamingdienst Streamz is een kopie van de leuze uit de legendarische boeken van In de ban van de ring. VTM heeft op papier 50 procent van de nieuwe joint venture in handen, maar kan geen kant meer uit.

Bij de lancering van Streamz pakten Telenet-CEO John Porter en Kris Vervaet, de CEO van VTM-eigenaar DPG Media, uit met een technologisch platform en een programma-aanbod dat competitief genoeg lijkt om marktleider Netflix aan te vallen. Dat is al een prestatie op zich. Niet zo lang geleden bikkelden beide bedrijven over de centen en het doorspoelen van reclame. Telenet leek toen zijn greep op de tv-markt te verliezen.

Enkele jaren geleden leken ook de dagen van de decoders van de operatoren geteld door de komst van Apple TV en Chromecast. De zenders zouden via die toestellen Telenet en Proximus kunnen omzeilen en een app worden op Apple TV, Chromecast en de smart-tv’s. Die uitweg heeft VTM nu niet meer. 400.000 klanten van de betaalkanalen van Telenet krijgen Streamz gratis, onder meer door een integratie via de decoder. De Proximus-klanten moeten de app zelf installeren en een abonnement nemen. De meest gebruiksvriendelijke manier om naar Streamz te kijken zal via de Telenet-decoder zijn, die ook een integratie met Netflix heeft. Telenet aast vast ook op een deal met Disney+. Het bedrijf wordt een verkoper van streaming in plaats van betaalkanalen, maar het blijft de poortwachter. VTM ketnt zich in ruil voor wat extra inkomsten vast aan Telenet, dat minder bang moet zijn voor mensen die hun abonnement op digitale tv opzeggen.

VTM heeft op papier 50 procent van de nieuwe joint venture in handen, maar kan geen kant meer uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content