Tegen de keer

“Wij doen vaak het tegenovergestelde van wat andere beheerders doen”, zegt Edwin Lugo, de beheerder van het fonds Franklin Global Small-Mid Cap Growth. Hij zet in op de groeilanden.

De meeste analisten zijn het erover eens: aandelen blijven de favoriete activaklasse voor 2014, aangezien de obligatiemarkten wellicht zullen lijden onder de geleidelijke verhoging van de rente in de Verenigde Staten. In zo’n context is een belegging in een gediversifieerd, wereldwijd fonds zoals Franklin Global Small-Mid Cap Growth zeker zinvol. Met een gemiddelde jaarprestatie van bijna 23 procent in de afgelopen vijf jaar en vier Morningstar-sterren heeft het fonds een aantrekkelijk profiel.

Value

“Onze beleggingsfilosofie is gebaseerd op de zoektocht naar aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven met goede langetermijnvooruitzichten, die niet correct worden gewaardeerd door de markt”, zegt fondsbeheerder Edwin Lugo. “We hebben een geconcentreerde portefeuille met een veertigtal waarden. We zijn bereid lang te wachten tot het moment dat de markt zich bewust wordt van de waarde van de bedrijven in onze portefeuille. Gemiddeld houden we een positie gedurende zes à zeven jaar aan. De jaarlijkse rotatie is daardoor lager dan 20 procent.”

Een ander kenmerk van het fonds is dat het 40 procent van het kapitaal belegt in schuldvrije bedrijven. Daardoor ligt de volatiliteit sterk onder het gemiddelde van vergelijkbare fondsen. “Wij zetten in op bedrijven die hun resultaten sterk hebben verbeterd, met cashflows die verzekerd lijken voor de komende vijf tot tien jaar. Dat sluit bepaalde sectoren uit, zoals internetbedrijven, biotechs en commerciële banken. Het is onmogelijk met vertrouwen in de financiële sector te beleggen”, onderstreept Edwin Lugo.

Opkomende landen

“Wij hebben de neiging een aandeel te kopen als andere beleggers het willen verkopen, en een positie te verkopen zodra de markt er weer positief over wordt. In 2008 hebben we bijvoorbeeld belegd in vastgoed, luxe en industriële waarden. In 2010 en 2011 hebben we onze belegging in Italië, Spanje en Ierland dan weer opgevoerd. We doen vaak het tegenovergestelde van wat andere beheerders doen”, aldus Lugo.

Momenteel is het moeilijk kansen te vinden in de Verenigde Staten. “In Europa zijn nog wel aantrekkelijke segmenten, maar ook daar is het niet zo gemakkelijk meer. Daarom focussen we vooral op de opkomende landen.” De favoriete sectoren van Lugo zijn financiële diensten (met Deutsche Boerse, holdings en vastgoedmaatschappijen) en industriële waarden (luchthavens, postbedrijven). Samen hebben die een gewicht van meer dan 70 procent van de portefeuille.

Franklin Global Small-Mid Cap Growth – ISIN-code: LU0144644332

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content