TEFAF opgefrist

In Maastricht start TEFAF, de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld. Een vernieuwingsgolf moet de ingeslapen topbeurs competitiever maken.

TEFAF Maastricht, de belangrijkste kunst- en antiekbeurs ter wereld, beleeft een stille revolutie. De absolute topkwaliteit in verschillende domeinen – van Afrikaanse kunst tot moderne kunst, van archeologie tot oude meesters – is nog altijd aanwezig. Maar de jongste jaren kwam er toch sleet op formule. TEFAF vernieuwde niet genoeg. Er was te weinig plaats voor vers bloed. Er stonden vastgeroeste standhouders, van wie het aanbod niet meer voldeed aan de museale kwaliteit die wordt verwacht op TEFAF. Sommige handelaars brachten jaar na jaar dezelfde kunstobjecten mee, waardoor de koper niet meer verrast werd. De keuring werd soms gedaan door collega-handelaars, niet door onafhankelijke experts.

Wim Pijbes, de voormalige directeur van het Rijksmuseum, is nu voorzitter van de keuringscommissies, om alle zweem van partijdigheid de kop in te drukken. Maar de grootste verandering is sinds 2017 dat de handelaars zich elk jaar opnieuw kandidaat moeten stellen voor de beurs. Het gevolg is dat er dit jaar plaats is voor 38 verse kandidaten op de 277 standhouders. Nieuw zijn Almine Rech en Pace Gallery (hedendaagse kunst), Pierre Marie Giraud (hedendaags keramiek en glas) en Monbrison (Afrikaanse kunst), naast de klassieke TEFAF Showcase met jong talent. Daarbij opnieuw twee Belgen: Martin Doustar en Galerie Lowet de Wotrenge. Door die maatregel kan de beurs sneller inspelen op trends en nieuwigheden.

We kijken uit naar het “mooiste stuk Regency-zilver ooit”, te koop bij Koopman Rare Art. En naar de virtual-realitybelevenis op de stand van Daniel Crouch Rare Books, die oude kaarten tot leven laat komen met een vr-brilletje. Al ontdek je de grootste verrassingen op de beurs zelf, want veel handelaars bewaren hun primeur voor de eerste Maastricht-gangers.

TEFAF Maastricht, van 16 tot 24 maart in het MECC in Maastricht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content