TEFAF MAASTRICHT

Dit weekend gaat in Maastricht de jaarlijkse hoogmis van kunst en antiek in de Lage Landen van start: The European Fine Art Fair (TEFAF), die samen met de Biënnale van Parijs en The International Antique Dealers Show in New York zowat het kransje van de topbeurzen in de wereld vormt.

Een zeer internationaal aanbod – ruim 180 gerenommeerde exposanten uit 12 landen – lokt een zeer internationale cliënteel: op de luchthaven in de buurt zal weer een zwerm privé-vliegtuigjes neerstrijken, met verzamelaars en conservatoren die zelfs uit de States en uit Azië komen overgevlogen. Die kenners komen vooral af op het aanbod Vlaamse en Hollandse oude meesters, dat telkenjare hét zwaartepunt van de beurs vormt. In de sectie ‘Schilderijen, Tekeningen en Prenten’ zit onder meer een schitterend portret uit 1619 van een vrouw uit de Antwerpse familie Pelgrom door Cornelis de Vos (bij Agnew’s uit Londen), een stilleven met wild van Frans Snijders (Adam Williams Fine Art, New York). Veel Italiaanse schilders van niveau ook dit jaar, met o.a. een ‘Bruiloft van Kana’ (1579) door Jacopo en Leandro Bassano (Trafalgar Galleries, Londen). In de sectie ’20ste-eeuwse kunst’ vindt u onder meer een ‘Nu debout’ van Alberto Giacometti voor 1,5 miljoen VS-dollar of een ‘Compositie met rood, geel en blauw’ van Mondriaan voor 2,4 miljoen pond. En voorts (uiteraard) Pablo Picasso, Max Ernst, David Hockney, Henry Moore etcetera. In het overrompelende aanbod van de sectie ‘Antiquiteiten en kunstvoorwerpen’ huist onder meer een Mechels eikenhouten huisaltaartje van rond 1505 (bij de Antwerpse galerist Jan Dirven). Of nog: een vergulde houten ijsblokjeshouder in Louis XV-stijl, in de vorm van een spaniël, meer bepaald het hondje Mimi van Madame de Pompadour… Op de stand van de naar Parijs verhuisde Antwerpenaar Bernard Blondeel en z’n Franse collega Armand Deroyan, specialisten in wandtapijten, is o.a. een perfect bewaarde ‘Aanbidding der Wijzen’ te bewonderen, afkomstig uit een Brussels atelier rond 1530.

Liefhebbers van oude manuscripten kunnen op Tefaf o.a. het Arenberg Missaal kopen, rond 1524 afgeschreven en verlucht door de meester van Karel V, een belangrijk Vlaams miniaturist. Kunstvoorwerpen uit de oude culturen van de Middellandse Zee en het nabije Oosten en een afdeling ‘Haute Joaillerie du Monde’ tenslotte maken het aanbod vol. (R.P.)

The European Fine Art Fair, in het MECC in Maastricht, van 13 tot 21 maart. Tel. 0031-73-61.45.165.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content