TECHNOLOGIE

Internet is al lang meer dan een clubje voor verstokte technologiefreaks. Informatie op mensenmaat is overvloedig aanwezig, zodat ook de geïnteresseerde leek aan zijn trekken komt.

DRAADLOOS INTERNET

www.wifinder.com

www.hotspot-locations.com

www.eurospot.com

www.sinfilo.com

www.nodedb.com

Draadloze internettoegang – gekend als 802.11 of het meer poëtische WiFi – is aan een snelle opmars bezig. Het systeem neemt wind uit de zeilen van duurbetaalde nieuwe-generatie-mobilofoonnetwerken zoals UMTS, omdat met eenvoudige middelen en zonder dure licentie een redelijk performant netwerk uitgebouwd kan worden.

WiFi biedt echter niet de universele dekking waar bijvoorbeeld gsm’s op kunnen rekenen. Enkel wie zich in de buurt van een hotspot bevindt, kan draadloos het net op. En dus is het een zaak te weten te komen in welke cafés, hotels of luchthaventerminals u die toegangspoorten vindt. Sites als WiFinder (www.wifinder.com) of Hotspot Locations (www.hotspot-locations.com) kunnen daarbij helpen. Zij bieden de mogelijkheid om hotspots te zoeken per land of per regio en bij Hotspot Locations zelfs weer te geven op een kaart.

Waterdicht is het systeem echter niet: beide sites vertrouwen op informatie van gebruikers en uitbaters, en zijn door de snelle evolutie van WiFi zeker niet compleet. Wie beide bronnen samenvoegt, komt al een stuk dichter bij de werkelijkheid. Een betere truc is voort te gaan op de operatoren: bijna elke commerciële hotspot behoort aan een netwerk toe. Weet u eenmaal welke netwerken in een regio actief zijn, kan u makkelijk een actuele lijst opvragen op hun homepage. In België kan u vooral terecht bij Swisscom Eurospot (www.eurospot.com) op de luchtaven van Zaventem en bij Sinfilo (www.sinfilo.com), dat onder meer in de Carestel-restaurants hotspots uitbaat. Voor privé-initiatieven van vrijwilligers is er de site Node DB (www.nodedb.com).

6 MINUTES

www.6minutes.net

Belgische site die een groot aantal nieuwsbrieven aanbiedt, onder meer over e-business, IT & Telecom en webvertising.

AKIHABARA NEWS

akiba.sorobangeeks.com

Het laatste nieuws uit Tokyo’s hightechwijk Akihabara, in het Frans en gedeeltelijk in het Engels.

HOW STUFF WORKS ELECTRONICS

electronics.howstuffworks.com

Alles over technologie en elektronica haarfijn uitgelegd. Met veel illustratiemateriaal, maar wel enkel in het Engels.

PALM INFOCENTER

www.palminfocenter.com

Bijna dagelijks nieuwsberichten over draagbare zakcomputers die met het besturingssysteem van Palm werken.

POCKET PC THOUGHTS

www.pocketpcthoughts.com

Het equivalent van Palm Infocenter, maar dan voor de Pocket PC van Microsoft.

MACINTOSH NEWS NETWORK

www.macnn.com

Ook Mac-gebruikers komen aan hun trekken via deze nieuwssite.

GOOGLE TOOLBAR

toolbar.google.com

Installeert de zoekmogelijkheden van Google in Internet Explorer, plus een aantal nieuwe mogelijkheden.

INTERNET ARCHIVE

www.archive.org

De teletijdmachine van het web: Internet Archive laat toe grote sites te bekijken zoals ze er twee of drie jaar geleden uitzagen.

SLASHDOT

slashdot.org

Links naar nieuwsberichten over technologie, wetenschap en netcultuur. Over elk bericht kunnen bezoekers van gedachten wisselen.

THE NEW YORK TIMES: CIRCUITS

www.nytimes.com/pages/technology/circuits

Technologie op mensenmaat: relevant, maar begrijpbaar en met de nodige humor gebracht. Uiteraard alleen in het Engels.

W3SCHOOLS

www.w3schools.com

Alle informatie om – via gratis cursussen – zelf een professionele website in elkaar te steken.

NUA SURVEYS

www.nua.com

Verzamelplaats voor enquêtes en onderzoeken omtrent het net.

HIGHTECH

www.hitechplanet.com

Nieuws uit de wereld van technologie en gadgets, in het Frans.

DOMAIN DOSSIER

centralops.net/co/DomainDossier. vbs.asp

Het telefoonboek van het internet: op de site van CentralOps kunt u informatie opvragen over websites, met name contactgegevens.

TOM’S HARDWARE

www.tomshardware.com

De gids voor de fervente computerkunstenaar: Tom’s Hardware test de nieuwste videokaarten, processoren en andere onderdelen.

BLOGGER

www.blogger.com

Alles wat u nodig hebt om met uw eigen site in onze volgende webgids te staan. Blogger laat toe berichten in een eenvoudig formulier in te voeren om ze daarna rechtstreeks naar uw website te versturen, zonder dat u zich over de technische details zorgen hoeft te maken.

TARIEVEN

www.tarieven.be

Wie een eigen Belgische website uit de grond wil stampen, heeft eerst een eigen domeinnaam nodig (zoals Trends.be). De prijzen voor virtuele naamplaatjes lopen echter nogal sterk uit elkaar. Tarieven.be biedt u een handig overzicht.

JOURNAL DU NET

www.journaldunet.com

Indrukwekkende Franse site die het internet vanuit al zijn (zakelijke) aspecten belicht. Met dossiers, interviews en natuurlijk een nieuwsrubriek.

THE END OF FREE

www.theendoffree.com

Steeds meer websites geven hun gratis model op en proberen via abonnementen extra geld te sprokkelen. Deze site houdt netjes bij wie de knop heeft omgedraaid.

GIZMODO

www.gizmodo.net

Sommigen vinden gadgets niets meer dan dure technospeeltjes voor volwassen kinderen, anderen beschouwen ze als onmisbaar voor het moderne bestaan en vullen er huis, auto en jaszak mee. Voor die laatste groep is er Gizmodo, een site die het net afschuimt op zoek naar de meest geavanceerde nieuwigheden. Zowat een dozijn berichten verschijnt dagelijks op de homepage, gerangschikt als een elektronisch dagboek. Amerikanen vinden bovendien verwijzingen naar speciale promoties van webwinkel Amazon. Voor ons minder relevant, maar dankzij deze doorverwijzingen kan Gizmodo het wel stellen zonder één reclameboodschap. In tegenstelling tot andere sites van dit kaliber, biedt Gizmodo echter geen mogelijkheden om met andere gadgetliefhebbers in discussie te gaan.

GSM

www.gsmworld.com

www.gsmarena.com

Ondertussen is het probleemloos mogelijk met uw gsm naar het buitenland te reizen, dankzij de vele contracten die Belgische operatoren met hun internationale collega’s afsloten ( roaming-overeenkomsten). De site van de internationale vereniging van gsm-operatoren, GSM World, biedt uitgebreide informatie over de diverse netwerken in de verschillende landen. Erg handig is de mogelijkheid om kaartjes te vragen die meteen duidelijk maken in welke streken u op een signaal mag rekenen.

Bent u voor uw grote reis nog aan een nieuw toestel toe? Dan kan u best een kijkje nemen op GSM Arena, een Britse site die de technische mogelijkheden van alle toestellen op een rij zet.

BOOSWICHTEN

www.analogx.com/contents/download/ne

work.htm

www.lavasoft.de

Niet elke site springt even netjes om met de ongeschreven regels van het net. Wordt u belaagd door plots openspringende venstertjes met reclameboodschappen? Dan kan een pop-up killer zoals Pow! u heel wat klikwerk besparen.

Andere sites zijn geniepiger en installeren zogenaamde spyware die ongemerkt gegevens over u verzamelt. Ook hiervoor biedt het net een oplossing: op de site van Lavasoft vindt u een handig stukje software om uw pc te zuiveren van spionnen en ander indringers.

DISKIDEE

www.diskidee.be

De Vlaamse nieuwssite DiskIdee rapporteert (bijna) dagelijks over hardware, software, games en internet. De site is een initiatief van Data Test Lab, een bedrijf dat vooral gekend is voor zijn degelijke tests. Die zijn dan ook uitgebreid te raadplegen. De berichtgeving is soms technisch, dan weer toegankelijk voor de minder ingewijde computergebruiker. DiskIdee biedt ook een forum waar bezoekers tips en frustraties kunnen uitwisselen.

NEED TO KNOW

www.ntk.net

Nadat de dotcomindustrie stevige klappen kreeg, heeft het internet meer dan ooit nood aan een dosis humor. En wie kan daar beter voor zorgen dan de Britten? Eén keer per week publiceert Need To Know onverbiddelijk de gekste, pijnlijkste en meest bizarre links op het net. NTK publiceert ook ernstig nieuws, met een nadruk op privacy en rechten op het net, al is dit voor niet-Britten vaak minder relevant. Wie dat wil, krijgt NTK automatisch op vrijdagavond in zijn mailbox, op de site zijn ook alle vorige uitgaven raadpleegbaar.

SITEPOINT

www.sitepoint.com

Sitepoint overkoepelt een aantal sites met één gemeenschappelijk uitgangspunt: ze helpen u meer te halen uit uw website. De aanpak is soms technisch (inclusief de verschillende programmeertalen die van het net een interactieve ervaring kunnen maken), dan weer meer gericht op marketing. Zo besteedt Sitepoint aandacht aan het gebruik van elektronische nieuwsbrieven om klanten te informeren en te binden. Ook gaat men na wat u kunt leren uit het surfgedrag van uw bezoekers. Regelmatig worden ook boeiende discussies gevoerd in de forums die Sitepoint aanbiedt.

Raphael Cockx / raphael.cockx@trends.be / Bruno Leijnse / Robert van Apeldoorn / robert.van.apeldoo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content