Technologie in hogere sferen

Aériane weet als geen ander wat kevlar is en hoe er zweefvliegtuigen en allerlei huisû, tuinû en keukenobjecten van te maken.

Twee jaar later haalden de twee makkers een contract binnen dat meteen de reputatie van de onderneming zou vestigen: de afstelling van 400 elektrische wagentjes voor de wereldtentoonstelling van Sevilla. In 1993 kreeg het team lucht van een waanzinnig Amerikaans project. De universiteit van Stanford en de onderneming Bright Star Gliders hadden de Swift ontwikkeld, een verbazend licht zweefvliegtuig. Eerst kocht Aériane de productie- en verkooplicentie voor Europa en vervolgens voor de hele wereld. Voor de onderneming betekende dat de echte take-off. De bestellingen stroomden toe en het bedrijf begon verschillende versies van de Swift in elkaar te steken. Tot nu toe hebben al zeventig exemplaren het luchtruim gekozen.

Op dit ogenblik werken er zeven mensen bij Aériane, dat een omzet van zo’n 250.000 euro (10 miljoen frank) realiseert. “Wat wij doen heeft eerder te maken met hoogtechnologisch ambachtswerk,” legt Vincent Piret uit. “We krijgen de grondstoffen aangeleverd _ kevlar, koolstof, glasvezel _ en we verwerken die tot afgewerkte producten met een hoge toegevoegde waarde.”

De firma verricht ook opdrachten in onderaanneming. In de eerste plaats produceren ze omhulsels in composietmateriaal, zoals de Glutton, een stofzuiger voor stadsvuil van het bedrijf Christian Lange. Verder brengt ze ook prototypes op de markt van afgewerkte producten, die doorgaans op maat aangemaakt worden. In de trofeeënkast van het bedrijf staat onder meer de bekleding van een systeem voor protontherapie dat ontwikkeld werd door IBA, de beursgenoteerde fabrikant van deeltjesversnellers.

Frédéric Moser

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content