TE REGIONALISEREN MATERIE ?

TYPISCH BELGISCH.

Strips zijn al even typisch Belgisch als bier, frieten en chocolade. En toch kan de vraag gesteld worden of er ooit zoiets als een Belgische striptraditie heeft bestaan.

In Vlaanderen zijn de belangrijke stripuitgevers Standaard Uitgeverij en Het Volk ontstaan in krantenkringen. De strip werd vooral populair als vervolgverhaal in dagbladen. Charles Dierick, artistiek directeur van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal : “Door de minderwaardige kwaliteit van het krantenpapier is de striptekenaar in Vlaanderen altijd verplicht geweest een eenvoudige lijnvoering te hanteren. In Wallonië daarentegen is het stripalbum ontstaan uit een traditie van week- en maandbladen. Door het tragere tempo kon de auteur complexere verhalen vertellen, de personages en tekeningen beter uitdiepen.”

De Vlamingen kozen al in de jaren ’40 voor een hogere rotatie en een kleinere return per verkochte strip. Van Suske en Wiske komen er elk jaar vier nieuwe albums uit. Van Jommeke zelfs zes. Met hun zachte kaft zijn ze redelijk goedkoop. “Voor krantenuitgevers was het stripalbum een manier van contact leggen met de krantenconsument,” aldus Dirk Willemse (Standaard Uitgeverij). “In Wallonië daarentegen is een beeldverhaal een cadeauproduct, vandaar ook de harde kaft en de relatief dure prijzen.”

Ook inzake export is er een opmerkelijk onderscheid tussen Vlaamse en Waalse uitgeverijen. Dierick : “Terwijl de Franstalige strip zich al snel op de grote Franse markt richtte, wentelde de Vlaamse strip zich in haar cocon. Frans-Belgische strips als Kuifje, Robbedoes, De Smurfen en Guust Flater werden ver over de landgrenzen bekend. Vlaamse strips scoorden bijna nooit in het buitenland.” De Nero-reeks is sinds tien jaar niet meer vertaald ; Jommeke wordt nauwelijks naar Nederland uitgevoerd en de Standaard Uitgeverij scoort met zijn Suske en Wiske dan wel uitstekend bij onze noorderburen, maar in Frankrijk worden er van Bob et Bobette nog geen 25.000 exemplaren aan de man gebracht.

Van de 605 miljoen frank die de Vlaamse stripuitgevers in ’94 omzetten, werd slechts 182 miljoen (30 %) uitgevoerd. De Waalse stripuitgevers haalden in ’94 niet alleen een omzet van 2,8 miljard, er werd ook voor 1,9 miljard frank (70,8 %) geëxporteerd.

Benieuwd of de Franse campagne die Standaard Uitgeverij zopas heeft gelanceerd als onze zuiderburen een chocoladen Suske en Wiske van Italosuisse in de winkel kopen, krijgen ze er een gratis ministrip bij het tij zal keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content