Tap zonder barman haalt geld op via ICO

De Brusselse start-up Selfbar heeft de tap gedigitaliseerd. Selfbar is een bar waar iedereen, bijvoorbeeld op een event, zijn eigen biertje kan tappen. Je laat je bankkaart lezen en op de app van Selfbar zie je hoeveel bier je hebt getapt. Een barman is niet nodig en aanschuiven hoeft niet, want elk tafeltje heeft zijn tap.

Volgens medeoprichter en CEO Vincent Callebaut gingen tien jaar onderzoek en ontwikkeling vooraf aan het toestel. Selfbar haalde vlot geld op, maar niet op de traditionele manier. De start-up koos voor een initial coin offering (ICO). Bij een ICO geeft een bedrijf een digitale munt of token uit om geld op te halen. Die tokens – Sbar heten ze – kunnen de kopers gebruiken als betaalmiddel bij Selfbar.

Een ICO maakt gebruik van blockchaintechnologie. Vincent Callebaut is een stichtend lid van Walchain, de Waalse blockchaingemeenschap die dit jaar werd gelanceerd. Met blockchains kun je op een veilige en transparante manier allerlei transacties doen, zonder dat je een tussenpersoon als een bank nodig hebt. De blockchain die Selfbar gebruikte voor zijn kapitaalronde via een ICO, is ethereum. Selfbar gaf 5 miljoen Sbar-tokens uit, maar er was meteen interesse voor drie keer zoveel tokens. Volgens de vertrouwelijke informatie die Selfbar bezorgde aan potentiële investeerders lag de prijsvork voor de uitgave van de tokens tussen 10 à 85 cent. Dat zou betekenen dat het project zo’n 4,25 miljoen euro heeft opgehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content