Taminco blijft flirten met de beurs

Taminco heeft zijn beursgang begin februari op de valreep afgeblazen. Het Gentse chemiebedrijf trok wel lessen uit die tegenvaller en houdt rekening met een nieuwe poging vanaf het tweede kwartaal van 2011.

Taminco was begin dit jaar nog een erg discreet chemiebedrijf in de Gentse kanaalzone, maar wel met de notoire private-equitygroep CVC als hoofdaandeelhouder. CVC was in 2007 in het kapitaal gestapt en zocht via de beursgang een gedeeltelijke exit, de gangbare strategie van een private-equitygroep. Doorgaans stappen die na drie tot vijf jaar uit het kapitaal.

Taminco zou door de beursgang 160 miljoen euro vers kapitaal ophalen en daarmee onder meer zijn schulden afbouwen. Maar de volatiele marktomstandigheden gooiden meer roet in het eten dan verwacht. CVC en Taminco konden zich niet vinden in de tegenvallende prijsvork als gevolg van de lauwe interesse en bliezen de operatie af, amper twee dagen voor de start van de eerste notering.

“Het lijkt allemaal al heel lang geleden”, zegt Laurent Lenoir (44), de charmante en goedlachse Franse CEO van Taminco. Meer dan een lichtjes ge-krenkte trots lijkt Taminco ruim acht maanden later niet over te hebben gehouden aan het mislukte beursavontuur. Meer zelfs, de 3,1 miljoen euro die de operatie het bedrijf heeft gekost, is geen weggegooid geld.

“Het was een ervaring die ons veel heeft bijgebracht. Het was ons eerste contact met financiële investeerders en zeker ook een manier om onze kennis van de markt te versterken. Maar ook de feedback die we hebben gekregen, was heel positief.”

Sterker dan begin dit jaar

Mooi meegenomen is dat Taminco door de beurspoging zijn naamsbekendheid gevoelig heeft opgetrokken. Die was bij het grote publiek onbestaande, hoewel iedereen de amines (zie kader De business van Taminco) onrechtstreeks gebruikt. Dat het bedrijf in de luwte opereerde, was ook geen toeval. ‘ Pour vivre heureux, vivons cachés‘, vond Lenoir.

De bittere pil was snel doorgeslikt, benadrukt de CEO. “Het feit dat het er niet van is gekomen, verhindert onze ontwikkeling niet. We hebben de middelen om ons vijfjarenplan uit te voeren, ook zonder beursintroductie. We zijn zelfs een van de weinige bedrijven die hebben geïnvesteerd in 2009.” Ook op de resultaten blijkt de mislukte beursintroductie geen impact te hebben. “Die zijn zelfs beter dan wat analisten toen hadden verwacht. We zijn nu nog sterker dan begin dit jaar.”

Dat de beursgang verkeerd afliep, kan Lenoir nu rustig kaderen. “We waren in een koortsige omgeving terechtgekomen. Die koortsachtigheid werd ook gezien door de langetermijninvesteerders die de onzekerheden in de markt hebben vertaald in de waardering van het bedrijf. Die was lager dan verwacht. De markt kende Taminco ook niet echt goed.”

Taminco kon het zich gelukkig veroorloven om op de rem te gaan staan. “CVC was nog geen drie jaar bij ons. Het was niet hoogdringend voor hen”, zegt Lenoir. Uitstel is ook geen afstel. “Er is niets beslist, maar we zijn er klaar voor en we blijven er klaar voor, meer dan ooit. Alles is voorbereid om naar de beurs te gaan, maar de marktomstandigheden spelen een belangrijke rol”, zegt Lenoir.

Investeringen in de VS

Hoe dan ook zou een nieuwe poging er ten vroegste in het tweede kwartaal van volgend jaar komen. “Dit jaar zijn we volledig gefocust op onze resultaten en de ontwikkeling van onze business, en we willen absoluut ook eerst de resultaten van 2010 bekendmaken.” Die zullen deze van 2009 ruimschoots overtreffen, de beste manier om de sceptici onder de analisten en fondsmanagers te overtuigen dat zij te pessimistisch waren over ons groeipotentieel, geeft Lenoir aan.

Financieel directeur Kurt Decat, de rechterhand van Lenoir, voegt eraan toe dat ook andere scenario’s niet uit te sluiten zijn, zoals een overname door een industriële speler of een zogenaamde tertiary buy-out (waarbij de ene private-equitygroep wordt uitgekocht door een andere). Al zijn er helemaal geen concrete plannen op korte termijn, merkt Decat op.

Het falen van de beursgang remt de geplande investeringen ook niet af. “We hebben in Europa een sterk geïntegreerd model, dat in de VS nog vele kansen biedt. Daarom hebben wij het voorbije jaar, toen iedereen in de kosten aan het snijden was, verder geïnvesteerd, met volle steun van CVC, onder meer in onze vestiging in Louisiana.”

Taminco kondigt eerstdaags nieuws aan over een nieuwe investering in een van zijn twee Amerikaanse vestigingen. De VS vertegenwoordigen intussen 40 procent van de omzet. Ook Zuid-Amerika floreert en is al goed voor 10 procent van de omzet. Vooral Brazilië, waar Taminco een productieafdeling heeft in de deelstaat Bahia in het noordoosten, is een sterke groeimarkt. Ook in de thuishaven Gent wordt al sinds 2008 fors geïnvesteerd. Toen werd een nieuwe productielijn in ge-bruik genomen, waardoor het energieverbruik met 40 procent kon worden verlaagd. “Die technologie gaan we ook op andere vestigingen toepassen”, zegt Lenoir.

De voorbije vijf jaar heeft Taminco ook gebroed op een rist nieuwe producten, zoals additieven voor dierenvoeding die het vetgehalte in dieren verlaagt. Het bedrijf heeft ook additieven voor verven met minder vluchtige bestanddelen en nieuwe additieven voor biobrandstoffen ontwikkeld. Lenoir wijst daarbij op het belang van overheidssteun voor zo’n onderzoeksprojecten. “Zonder innovatie kunnen we als Europees bedrijf niet competitief blijven.”

Ervaring in Azië

Lenoir is geboren in Montpellier in Zuid-Frankrijk, hij werd pas begin dit jaar CEO. Dat hij aan het hoofd kwam, is geen toeval. Hij heeft ook acht jaar in Azië (vier in Maleisië en vier in China) op de teller staan. “Je moet er geweest zijn om echt te voelen wat er gebeurt.” Met de benoeming van Lenoir reageerde Taminco op het verwijt van analisten dat het te zwak staat in China.

Azië, waar Taminco voorlopig twee fabrieken heeft voor de productie van vitamines voor dierenvoeding, is nu goed voor 10 procent van de groepsomzet. Lenoir mikt op een stijging van 20 tot 25 procent, vooral via groei in China. “Vergeet niet dat we toch al 100 werknemers hebben in China”, merkt Lenoir op. “Het zal niet lang meer duren voor we een belangrijke stap in China doen.”

Lenoir, die zijn carrière ook startte bij UCB, heeft nu twintig jaar ervaring in het bedrijf. Daarbij heeft hij zowat alle activiteiten doorlopen. Hij heeft bovendien in de VS gewerkt aan de integratie van de van Air Products overgenomen amineactiviteiten. Door die overname werd Taminco wereldleider in alkylamines en verdubbelde het zijn omzet. Die bedroeg vorig jaar 587 miljoen euro, een pak minder dan in 2008 door de lagere grondstoffenprijzen. In volume bedroeg de daling, ondanks de crisis, slechts 7 procent. In de eerste helft van dit jaar haalde de groep al terug het piekniveau van 2008 en voor heel 2010 wordt zowat 700 miljoen verwacht. Lenoir droomt trouwens al luidop van een omzet van 1 miljard euro.

bert lauwers, fotografie thomas de boever

“Het zal niet lang meer duren voor we een belangrijke stap in China doen” Laurent Lenoir, Taminco

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content