Tal van nieuwe woningprojecten

In het Brussels Gewest zijn er maar weinig gemeenten waar de bouwgrond nog in overvloed aanwezig is. Een situatie waarvan Sint-Lambrechts-Woluwe ten volle wil gebruikmaken.

Na de golf nieuwe kantoorgebouwen in Sint-Lambrechts-Woluwe wil het gemeentebestuur nu een zeker functioneel evenwicht creëren met projecten op de talloze beschikbare percelen. Promotoren JM Construction, Belita en De Brakeleer-Belisol, die op korte termijn erg bekende namen zijn geworden in de gemeente, hebben een aantal fraaie projecten in de mappen zitten, gespreid over het hele grondgebied. De ene is daarbij al wat verder gevorderd dan de andere. Het gemeentebestuur bestudeert de projecten grondig en laat kwaliteit primeren.

Onder de programma’s die het groene licht van de overheid gekregen hebben, treffen we onder meer het Woluwepark en het Woluwedal aan van JM Construction. Het eerste is gelegen aan de Calabriëlaan in de buurt van de Marcel Thirylaan. Het werd binnen de drie maanden volledig gecommercialiseerd, terwijl de oplevering pas voorzien is tegen april 2004. Het complex wordt opgetrokken rond een gemeenschappelijke groene ruimte en omvat 36 appartementen van 110 tot 130 m2, met privé-tuin op de benedenverdieping en een terras op de andere verdiepingen. Een appartement met drie slaapkamers (benedenverdieping, 141 m2 + 110 m2 tuin) werd verkocht tegen 243.000 euro, kosten niet inbegrepen. Een flat op de eerste verdieping (110 m2 + 12 m2 terras) haalde 190.500 euro. Een duidelijk succes dus, en dat brengt de Zweedse firma ertoe om volgend jaar reeds uit te pakken met een tweede en een derde fase.

Het tweede project, Woluwedal, ligt aan de Marcel Thirylaan. Het is ontworpen als een halvemaan rond de tweede rotonde op de laan. Het omvat 43 studio’s en appartementen met één tot drie slaapkamers. Een appartement met drie slaapkamers (benedenverdieping, 131 m2 + 20 m2 terras + 214 m2 tuin) kost 257.000 euro en een appartement met twee slaapkamers (eerste verdieping, 106 m2 en 12 m2 terras) 200.000 euro. Het geheel zal in juli 2005 afgewerkt zijn.

Geen overaanbod

De toename van het aantal projecten dreigt evenwel niet tot een overaanbod te leiden. De vraag gaat crescendo naarmate de bouwwerken vorderen. De gemeente is weliswaar duur, maar veel betaalbaarder dan buurgemeente Sint-Pieters-Woluwe. Ze trekt een divers publiek aan met toch vooral een internationale ondertoon. “De nieuwe wijken hebben uiteraard nog geen historisch cachet, maar de gebouwen zien er vrij homogeen uit en beschikken over een zekere kwaliteit,” meent Eric Verlinden, gedelegeerd bestuurder van Trévi. “We moeten die ruimten de tijd geven om te groeien en te rijpen. Op termijn worden het lonende projecten.”

Die activiteiten verstevigen overigens de dynamiek van het vastgoed in het algemeen. Volgens de agenten stegen in de gemeente de prijzen tegenover vorig jaar met circa 10 % in het segment van de individuele woningen en in het segment van de appartementen met 10 à 12 %. Een nieuw appartement wordt doorgaans verkocht tegen 2000 euro per vierkante meter, voor een recente en moderne tweedehands flat moet men rekenen met 1800 euro per vierkante meter.

“Een huis van eind de jaren vijftig met vier slaapkamers en een tuin, en dat in goede staat is, haalt 370.000 tot 380.000 euro,” zo voegt Eric Verlinden eraan toe. “Dat is een basisprijs die stijgt in functie van criteria zoals de kwaliteit van het goed, de aanwezigheid van een garage enzovoort.”

De omgeving van de De Broquevillelaan profiteert van de nabijheid van de Europese instellingen. Op de laan zelf werd onlangs een klassiek appartement (170 m2, zonder garage) verkocht tegen 260.000 euro of 1705 euro per vierkante meter. Eric Verlinden geeft nog een ander voorbeeld: in de Gilsoulgaarde werd een huis in goede staat met vier slaapkamers en kleine tuin, maar zonder garage, verkocht voor 450.000 euro.

En tot slot doen ook in dit deel van het Brussels Gewest de lofts hun intrede, onder meer op de Roodebeeksteenweg. Ze worden verkocht tegen 1350 euro bruto per vierkante meter. Bij die prijs moet nog de afwerking geteld worden.

Véronique Pirson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content