TAIWAN. DE ANDERE CHINEES

Veel westerse ogen zijn vandaag op groeipool Azië gericht, maar omgekeerd kijken de Aziaten ook met een argusblik naar onze regio. Ze plaatsen hun antennes en zenden hun verkenners uit. Eén van hen is Chiang Nailiang, de handelsattaché van Taiwan, of “nationalistisch China”. Door het aanslepende geschil van die republiek met kommunistisch China en de internationale reperkussies daarvan bestaan er tussen ons land en Taiwan geen diplomatieke betrekkingen. Dus heeft men voor de Taiwanese vertegenwoordiging moeten zoeken naar een “diplomatiek aanvaardbare” regeling. Chiang Nailiang is daarom officieel hoofd van de Far East Trade Service

Chiang werd geboren in 1942 in Kunming, hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan. Vader was een Chinese bankier die gevlucht was voor de Japanse invasie. In 1947 ging Chiang met vader mee naar de Noordvietnamese havenstad Haiphong die er de Provincial Bank of Yunnan moest opzetten. Na de lagere school in Vietnam ging hij in Taiwan verder met middelbaar onderwijs en westerse literatuur aan de Political Science University in Taipei. Ook volgde hij kursussen ekonomie en marketing. In 1967 werd hij in de Vietnamese hoofdstad Saigon adjunkt-commercieel attaché van Taiwan. Tot 2 dagen voor de val van de Saigonese regering in ’75 verbleef hij in wat hij vandaag “een land met een grote toekomst” noemt. Nadien was hij op post in Maleisië, Ivoorkust, Saudi-Arabië en sinds ’89 in Brussel.

Vroeger verliepen alle relaties met ons land via Fabrimetal. Vandaag zijn er rechtstreekse kontakten met onze regering. Ook met de Europese Unie kan Chiang Nailiang nu op het allerhoogste niveau gesprekken hebben.

“Zowel Taiwan als België zijn KMO-landen. Daarom kunnen we goed samenwerken. Belgische bedrijven hebben sterke troeven, worden goed geleid en hebben een zeer stevige technologische onderbouw. Stuk voor stuk elementen die de samenwerking met onze technologiebedrijven moeten stimuleren, ” zegtChiang Nailiang. Hij ziet ook veel handel voortvloeien uit het recente bezoek dat meer dan 70 mensen van de VDBH en de Antwerpse Haven aan Taiwan brachten. Ook hoopt hij volgend jaar een technologieseminarie in Taiwan te organizeren voor Belgische en Taiwanese bedrijven. “De recente investeringen in Taiwan van Barco en Lernout & Hauspie en het sukses van Dredging met een kontrakt van 16 miljard frank moeten hier als voorbeeld dienen, ” aldus Chiang.

**foto**TR50IL-0461

CHIANG NAILIANG (HANDELSATTACHÉ TAIWAN) “Zowel Taiwan als België zijn KMO-landen. Daarom kunnen we goed samenwerken. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content