T:MEFESTIVAL

Het Gentse T: mefestival is een van de meest dynamische festivals van het land. Dat zit in de organisatiestructuur ingebakken. Het leidt een sluimerend bestaan om dan telkens om de twee jaar door een of meerdere curatoren te worden ingevuld. Voor de editie 2007 zijn dat architect Koen Van Synghel, beeldend kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven en componist-muzikant Mauro Pawlowski. Zij stelden een programma samen vertrekkend van een kunststroming die Gent ooit een mysterieus aanschijn gaf: het symbolisme.

In totaal staan er van 19 tot 28 april een dertigtal verschillende projecten op het programma, verdeeld over verschillende disciplines als beeldende kunst, theater, dans, muziek, literatuur, nieuwe media enzovoort.

Boegbeeld van het Gentse symbolisme was en is de in het Frans schrijvende Maurice Maeterlink (1862-1949), dichter, toneelschrijver, essayist en tot nader order de enige Belgische Nobelprijswinnaar literatuur ooit. Hij loopt als een rode draad doorheen het programma van T:mefestival. Zo zijn er drie bijzondere theatervoorstellingen te zien die recentelijk naar zijn werk gemaakt zijn. Onder meer ‘Les Aveugles’ van de Canadees Denis Marleau: een naar verluidt fascinerend project dat het midden houdt tussen een theaterproductie en een installatie. Twaalf gezichten worden geprojecteerd in het duister, ze praten zonder oogcontact te hebben met elkaar of met het publiek.

Het programmaluik beeldende kunst focust op ‘Interieurs en architectuur’. Voor de Gentse burgerij anno 1900 was het interieur de plek bij uitstek om te ontsnappen aan de realiteit van alledag. ‘Intérieur’ is ook de titel van een van Maeterlincks bekendste stukken. In het S.M.A.K. is een tentoonstelling van zes hedendaagse kunstenaars te zien over de verborgen privéwereld achter interieurs. ‘Schets of Schim’ in het Museum Dr. Guislain is een expositie over het intuïtieve, het irrationele en het onbewuste in de architectuur.

Op muzikaal vlak staan er onder meer concerten op het affiche van het New Yorkse avant-gardekwintet Floriculture en de Vlaamse pianist Daan Vandewalle, die een integrale, drie uur durende piano-uitvoering brengt van Debussy’s opera ‘Pelléas et Mélisande’ (oorspronkelijk op tekst van Maeterlinck). Voorts zijn er lezingen, een colloquium over autisme en een poëzieavond met werk van onder anderen Maeterlinck, Émile Verhaeren en Georges Rodenbach, gelezen door onder anderen Benno Barnard, Hafid Bouazza en Ilja Leonard Pfeijffer.

T: me Festival 2007: van do 19/4 t/m za 28/4 op verschillende locaties in Gent. Info: tel. 09 269 35 60, info@timefestival.be, www.timefestival.be Reserveren op de verschillende individuele locaties.

P. Anthonissen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content