Switch naar landbouw

We hebben misschien wat te vroeg afscheid genomen van Coca-Cola, maar vooral dankzij de dollarstijging en een vroegere gedeeltelijke verkoop konden we het aandeel toch met meer dan 20 % winst van de hand doen. Onze positie in Volkswagen werd tot normale proporties herleid, met een winst van 35 % op de vijf aandelen die we in oktober bij hebben gekocht. Gelukkig heeft nieuwkomer PNE Wind zijn start niet gemist.

Voor alle duidelijkheid: we zitten voor de lange termijn in Tessenderlo Group. Maar de 65 aandelen van de kapitaalverhoging tegen 16,5 EUR zijn vandaag al ruim 40 % meer waard, en het gewicht van de positie is opgelopen. Bovendien vinden we Sociedad Quimica y Minera (ticker SQM, zie Flash in 7B) een kansrijke landbouwwaarde, waar we willen instappen. Vandaar het aan- en verkooporder. De overige 200 Tessenderlo-aandelen blijven we koesteren.

Barco: voorzichtigheid blijft

Bij Barco is de achterstand in de omzet en de winst na de eerste zes maanden gebleven voor het volledige boekjaar. De visualisatiespecialist kwam uit op een omzetcijfer van 1,051 miljard EUR, of 9,2 % minder dan in 2013. De bedrijfskasstroom (ebitda) zakte van 153,2 naar 128,6 miljoen EUR, of een terugval met 16,0 %. De ebitda-marge viel terug tot 12,2 %. De nettowinst maakte een flinke duik van 59,4 naar 27,8 miljoen EUR, wat overeenkomt met een winst per aandeel van 1,96 EUR. Desondanks wordt het dividend verhoogd van 1,50 naar 1,60 EUR per aandeel (dividendrendement van 2,8 % bruto). Eind vorig jaar was er een nettokaspositie van 63,4 miljoen EUR. Daarin is de opbrengst van de verkoop van de defensie- en luchtvaartdivisie dan nog niet verrekend (verkoopprijs 150 miljoen EUR).

De bedrijfstop toont zich ook voor dit jaar nog voorzichtig met een licht stijgende omzet en een verbetering van de winstgevendheid. De overgangsperiode houdt aan, met een orderboek van 433,4 miljoen EUR eind vorig jaar, een afname met 6 % tegenover een jaar eerder. Het gebrek aan beterschap verhoogt de druk op het management om de kaspositie van ruim 200 miljoen EUR goed te besteden. De markt reageerde kalm op de resultaten en wacht af. Tegen amper 4 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) heeft het aandeel duidelijk zwaar te lijden onder het gebrek aan groei en groeiperspectief. We handhaven het advies koopwaardig (rating 1B).

DSM: positieve verrassing voor 2015

De Zwitserse centrale bank leek ons een pad in de korf te hebben gezet door de onverwachte aankondiging dat het plafond van de 1,20 Zwitserse frank (CHF) voor 1 euro (EUR) werd losgelaten. De kersverse portefeuillewaarde DSM maakte daarop een koersduik van maar liefst 8,5 %, omdat een belangrijk deel van de vitamineproductie in Zwitserland plaatsvindt. Maar het verlies is met de bekendmaking van de jaarcijfers over 2014 eensklaps weer veranderd in winst. Beleggers reageren vooral aangenaam verrast door de verwachting van de bedrijfstop dat de bedrijfskasstroom (ebitda) dit jaar licht hoger zal liggen dan vorig jaar. Dat gebeurt ondanks een daling met 80 miljoen EUR van de vitamine E-activiteiten, waar de prijzen al geruime tijd onder druk staan.

De omzet bereikte vorig jaar 9,18 miljard EUR, een toename met 4 % tegenover 2013. In het vierde kwartaal bedroeg de omzetklim zelfs 9 %, waarvan 5 % organische groei. De winst per aandeel kreeg door de problemen in de vitaminebusiness een tik van 15 % (van 2,84 naar 2,42 EUR per aandeel), maar het dieptepunt zou dus achter de rug moeten liggen. We blijven bij ons koersdoel van 55 EUR en het advies koopwaardig (rating 1A).

DSM VERRASTE AANGENAAM MET ZIJN PROGNOSE VOOR 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content