Swift opent nieuw venster voor financiële analyse

Door een deel van zijn’business intelligence tools’ op het net te zetten, biedt Swift banken de mogelijkheid om hun financiële- berichtenverkeer on line te analyseren. Volgens onze jury pionierswerk dat goud verdient bij de ICT Trends Awards 2005.

Swift beheert over de hele wereld het berichtenverkeer van financiële instellingen. In 2005 ging het een stapje verder door een on-linerapportagedienst op te starten die klanten de kans geeft om hun informatie via het internet te controleren. SwiftWatch, zoals de naam van de dienst luidt, heeft alles om een trendsetter te worden in de financiële sector en andere dienstenleverende sectoren.

Basis voor de nieuwe tool is het netwerk SwiftNet, dat in 1973 werd gecreëerd ter vervanging van de telex. Elke dag worden via dat netwerk 10 miljoen financiële berichten verstuurd in opdracht van 7668 klanten (banken, centrale banken, makelaarsbedrijven, investeringsbedrijven) uit meer dan 200 landen.

“De financiële waarde van het dagelijkse berichtenverkeer, komt overeen met het Amerikaanse bruto binnenlands product van één jaar,” zegt Marc Martens, customer support systems delivery manager bij Swift en belast met het business intelligence-programma. “Het spreekt voor zich dat bij die financiële volumes geen sprake kan zijn van compromissen op het vlak van beveiliging.”

Om aan die hoge veiligheidseisen te voldoen, wordt het extranet van Swift door een systeem van verschillende lagen beschermd en is de toegang uitsluitend voorbehouden aan geïdentificeerde gebruikers. Dankzij SwiftNet beschikken de financiële instellingen over een uniek venster op de mensen en afdelingen die hun transacties beheren. Het leeuwendeel van de spelers van de financiële industrie is vandaag aangesloten op het netwerk van SwiftNet.

Té dure cd’s

In mei 2005 lanceerde Swift een analysedienst van financiële berichtenstromen op zijn netwerk, dat de naam SwiftWatch meekreeg. “Aanvankelijk kreeg elke klant de gegevens over zijn berichtenverkeer op cd-rom toegestuurd. Dat was een dure oplossing en relatief zwaar om te beheren,” zegt Marc Martens. Om de kosten te drukken en tegelijk de toegankelijkheid van de dienst te verbeteren, besliste Swift om een on-lineversie van zijn rapportagedienst te ontwikkelen.

SwiftWatch is toegankelijk via de algemene website van Swift, maar uitsluitend voor gebruikers met een login en een wachtwoord. “Vanaf 2006 kan de tool worden geconsulteerd via het beveiligde extranet van Swift,” zegt Marc Martens.

SwiftWatch, dat gebaseerd is op de PowerPlay-oplossing van Cognos, biedt iedere gebruiker van het netwerk de mogelijkheid om de omvang en de kosten van zijn berichtenverkeer op verschillende detailniveaus te analyseren. Traffic Analyser, het onderdeel van het SwiftWatch-gamma dat als eerste in dienst werd gesteld, maakt het mogelijk om het verkeer van verzonden en ontvangen berichten te analyseren. “Binnenkort wordt het ook mogelijk om de kosten van de berichten te meten en hun herkomst te bepalen. En vanaf volgende zomer stelt Swift zijn klanten een analysedienst ter beschikking die een overzicht geeft van hun uitgaven via Swift,” zegt Marc Martens.

Behalve een kostenanalyse en een uitkijk op het berichtenverkeer bevat SwiftWatch ook een besteldienst voor rapporten over de financiële sector. Weldra worden ook de boordtabellen voorgesteld die speciaal voor de beheerders werden geconfigureerd.

Nu al rendabel

Het verkeersvolume op het Swift-netwerk neemt al tien jaar toe. Omgekeerd is de prijs per bericht flink gedaald (van 0,50 euro in 1991 tot 0,12 euro vandaag). Ook al weegt een dienst als SwiftWatch nauwelijks door in het totale inkomen, toch biedt hij de operator een goedkope weg om de kleinere marges te compenseren. Het gebruik van SwiftWatch kost een financiële instelling tussen 7500 en 24.600 euro per jaar. Een individuele gebruiker betaalt 1000 euro per jaar. Momenteel doen 65 financiële instellingen en 200 gebruikers een beroep op de nieuwe dienst. Swift schat de potentiële inkomsten van zijn on-lineservice op 2 tot 3 miljoen euro per jaar.

Philippe du Busquiel

SwiftWatch heeft alles om een trendsetter te worden in de financiële sector en andere dienstenleverende sectoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content